Temperatuur, luchtdruk en kitesurfen

Tijd voor vakantie, wat een heerlijkheid. Zon zee strand wind en kiten! Niets moet en alles mag. De wekker heb je thuis gelaten, niet dat het uitmaakt want de zon burnt je toch wel om 6 uur ‘s ochtends je bed uit. Nog even snel op je telefoon naar de voorspelling kijken of je die killer condities gaat krijgen. 30 knopen, azuurblauw water en een temperatuur van 30 graden Celsius. Wat nice! Gewapend met je 7m ben jij klaar voor die big air session. Eenmaal op het water kan je dag niet meer stuk de wind blaast lekker door en je bent heerlijk aan het vliegen. Toch had je de wind wel iets sterker verwacht, met die 7 kun je normaalgesproken met 30 knopen flink boosten! Misschien had je toch beter die 9 op kunnen pompen. Hoe komt het toch dat je op die tropische bestemming voor je gevoel minder power in je kite hebt dan thuis? Dat gevoel zou zo maar eens kunnen kloppen. De temperatuur heeft namelijk invloed op de wind.

Luchtdeeltjes

In de lucht om ons heen zitten moleculen. De moleculen in de lucht zijn zo klein en staan zo ver van elkaar af dat je ze niet ziet. Wanneer deze moleculen in beweging worden gezet ontstaat er een luchtstroom. Denk maar eens aan je ventilator. Zodat je een ventilator aanzet voel je een bries en gaan je haren wapperen. De moleculen worden in dit geval door de ventilator in beweging gezet en botsen tegen jou op waardoor je ze voelt.

De wind waardoor wij kunnen kiten is een gigantische luchtstroom. Deze luchtstroom wordt in beweging gezet door een drukverschil. De luchtdeeltjes stromen van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied. Hoe groter het drukverschil tussen deze gebieden, hoe harder deze deeltjes stromen en hoe sterker de wind dus is. Mocht je hier meer info over willen hebben, stuur ons dan even een mailtje, dan kunnen we hier nog een keer een artikel over schrijven!

Luchtdichtheid 

Nu wordt het interessant. De lucht om ons heen zit dus vol met moleculen. Naast het feit dat we deze moleculen in en uitademen waardoor we in leven blijven, zorgen ze er dus ook voor dat wij onze mooie sport kunnen beoefenen! Wanneer de luchtmoleculen namelijk langs je kite stromen genereert je kite lift. Hoe sneller de deeltjes langs jouw kite stromen (dus hoe hoger de windsnelheid is) hoe meer lift (power) je kite genereert. Het vliegtuig waarmee jij naar je tropische bestemming vliegt, werkt volgens precies hetzelfde principe!

De hoeveelheid luchtmoleculen die er in een bepaalde ruimte zitten noemen we de luchtdichtheid. Stel je eens even een afgesloten bak voor. In deze bak zit lucht. Wanneer jij meer luchtmoleculen toevoegt aan deze bak, dan wordt de luchtdichtheid hoger. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer er bij eenzelfde windsnelheid meer moleculen in de lucht zitten, dat er meer moleculen langs je kite stromen waardoor je kite meer lift en dus power genereerd. Kortom, wanneer jij bij een windsnelheid van 20 knopen gaat kiten heeft jouw kite bij een hogere luchtdichtheid meer power dan bij een lagere luchtdichtheid. Wind met een hoge luchtdichtheid wordt ook wel dikke wind genoemd en wind met een lage luchtdichtheid dunne wind. De luchtdichtheid wordt beïnvloed door de temperatuur en de luchtdruk. Luchtdichtheid wordt uitgedrukt in kg/m3.

Temperatuur

Luchtmoleculen zweven om ons heen. tussen de moleculen zit een bepaalde afstand. De temperatuur heeft invloed op deze afstand. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de afstand tussen de luchtmoleculen. Dit houdt dus in dat wanneer de afstand tussen de moleculen groter is er minder moleculen in de ruimte zitten en de luchtdichtheid dus lager is.

We hebben even een paar berekeningen gemaakt. Stel de luchtdichtheid op jouw spot bij 10°C is 1,238 kg/m3. Onder dezelfde omstandigheden zal de luchtdichtheid bij een temperatuur van 30°C nog maar 1,157 kg/m3 zijn. De luchtdichtheid neemt dus met 6,5% af!

Stel jij gaat lekker op vakantie naar dat tropische eiland. Je komt uit Nederland waar je gewend bent met 10°C te kiten. Wanneer jij op dat tropische eiland het water op gaat met 30°C dan zal je kite 6,5% minder power hebben dan dat je gewend bent!

Luchtdruk 

Ook de luchtdruk heeft effect op de luchtdichtheid. De luchtmoleculen hebben een gewicht, het is niet veel (1 liter lucht weegt 1,3 gram). Echter wanneer je de gehele dikte van de dampkring meetelt dan loopt dat toch best wel op. De luchtdruk wordt uitgedrukt in hectopascal (hPa). Het gewicht van al deze luchtdeeltjes boven ons drukt de luchtdeeltjes om ons heen dichter op elkaar. Kortom hoe hoger de luchtdruk hoe hoger de luchtdichtheid, en dat betekent weer meer power in je kite.

De luchtdruk kan door verschillende factoren worden beïnvloed. De factor die het meeste invloed heeft op de luchtdruk is de hoogte. Hoe hoger je namelijk gaat hoe minder dik de atmosfeer is die op je drukt. Allemaal vrij logisch. Dit houdt dus ook in dat hoe hoger je gaat, hoe lager de luchtdichtheid is. Voor de meeste mensen zal dit dus niet zoveel uitmaken want wanneer jij gewoon op zeeniveau kite, dan zal de luchtdruk overal ongeveer rond de 1013 hPa zitten. Ga jij nu kiten in een bergmeer of ga jij op die snowkite trip in de bergen die al jaren op je lijstje staat, dan is dit wel handig om te weten!

We hebben weer even de rekenmachine erbij gepakt! We houden in dit geval de temperatuur even gelijk. Stel jij gaat op zee bij 10°C kiten en er heerst een luchtdruk van 1013 hPa, dan zal de luchtdichtheid 1,238 kg/m3 zijn. Ga je nu bij 10°C kiten in dat bergmeer op 1600m hoogte dan zal de luchtdruk nog maar 840 hPa zijn en daarmee de luchtdichtdichtheid 1,024 hPa. In dit geval neemt de luchtdichtheid bij een hoogteverschil van 1600 met 17% af! Je kite zal dus 17% minder power genereren dan dat je gewend bent!

Kortom wanneer jij je board bags aan het pakken bent voor je snowkite trip in de Alpen, of die kite trip naar een tropische bestemming. Dan weet je nu of je toch niet even die grotere kite ook mee moet nemen!

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: