Is kitesurfen moeilijk?

Eigenlijk kan iedereen leren kitesurfen. Dit komt omdat kitesurfen niet zwaar is en vooral om techniek draait.

Is kitesurfen moeilijk beginners

In een kitesurfles leren wij iemand die nog nooit gekitesurft heeft de basis van het kitesurfen. Wat we je leren is om geen kracht te gebruiken. Kitesurfen draait om techniek. Als je geen kracht gebruikt en de juiste techniek krijgt aangeleerd dan is kitesurfen niet moeilijk!

Kitesurfen is niet moeilijk!

Alle trekkracht van de kite zit bij je trapeze. Dit is een gordel om je heupen waaraan de kite vast zit. In je handen heb je de zogenaamde bar vast waarmee je stuurt. Dit sturen kan letterlijk met vingertoppen! Als je dit door hebt en geen kracht in je armen gebruikt wordt kitesurfen makkelijk!

Learningcurve kitesurfen

In het begin lijkt kitesurfen moeilijk omdat je de kite nog niet onder controle hebt. Na een aantal vlieguren met de kite begin je deze goed te controleren. Zodra je de kite zo goed controleert dat je er niet meer naar hoeft te kijken, dan ga je veel sneller leren. Hoe langer je kite, hoe sneller je leert!

Hoe lang duurt het voordat ik de kite controleer en sneller leer kiten?

Wij hebben de ervaring dat het een uur of 10 duurt voordat je de kite echt gaat controleren. Hierna lukt het ons om iedereen op het board te krijgen en te laten varen. Is kitesurfen moeilijk? Investeer 10 uur en daarna wordt het steeds gemakkelijker!

Wat is moeilijker: kitesurfen of windsurfen?

De eerste 10 uur zijn kitesurfen moeilijker. Je moet leren om de kite te controleren en echt op het board varen doe je nog niet. In het begin bij windsurfen krijg je een grote plank en een klein zeil en je kunt meteen varen.

Na die tien uur sta je bij windsurfen nog steeds op een grote plank met een klein zeil. Je krijgt nog niet echt een kick. Bij kitesurfen ben je nu al in de voetbanden, in het harness en zodra je begint te varen controleer je dit ook. Dit duurt met windsurfen minimaal 3 jaar voordat je in de voetbanden en het harness zit. Wil je dus snel goed worden dan is kitesurfen makkelijker.

Kitesurfen moeilijk tips

Graag geven we je nog wat tips mee waarin je het een en ander kan lezen. Bekijk die hier.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: