Onwetende kitesurfers bewusteloos in zee

Afgelopen maandag haalden de hulpdiensten 2 bewusteloze kitesurfers uit zee. Ze zijn met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis.

Kitesurfen is een fantastische sport. Ik leef voor de snelheid, het opspattende water en de adrenaline die door mijn aderen giert als ik me laat voorttrekken door de wind. Kitesurfen kan ook gevaarlijk zijn. Niet omdat de sport gevaarlijk is, maar omdat moeder natuur onvoorspelbaar is. Als kitesurfer weet ik dit. Het is een veelbesproken onderwerp in het wereldje van de kitesurfers. Er zijn internationale afspraken gemaakt over wanneer je wel- en wanneer je niet kunt gaan kitesurfen. Andere kitesurfers weten het dus ook.

De 2 bewusteloze kitesurfers waren gaan kitesurfen met aflandige wind. Het is absoluut not done om te gaan kitesurfen met een aflandige wind op zee. De wind waait dan namelijk van het land richting zee. Als er iets mis gaat, word je genadeloos de zee op getrokken.

Dit gedrag laat mij als professioneel kitesurf-instructeur koken van binnen. Hoe haal je het in je hoofd te gaan kitesurfen met aflandige wind op zee!? Is dit onwetendheid? Mijn omgeving denkt mede door deze mannen ook dat kitesurfen gevaarlijk is, terwijl ik in de auto een grotere kans heb op een ongeluk. Vergelijk kitesurfen met een snelle Ferrari, wie er normaal mee rijdt heeft net zoveel kans op een ongeluk als elke andere weggebruiker.

Niet alleen bij gevorderde kitesurfers gebeuren er ongelukken. De ongelukken bij beginners gebeuren door onwetendheid. Er zijn namelijk beginners die besluiten om geen kitesurfles te nemen. Ze leren het zichzelf aan of krijgen les van een ‘vriend die ook kan kitesurfen’. Bij het leren kitesurfen op deze manier wordt echter het belangrijkste aspect van de kitesurfsport overgeslagen: moeder natuur. Als je begint met kitesurfen dan ken je de krachten van moeder natuur namelijk niet. Net als dat de beginnende bestuurder beter niet zonder instructeur in een Ferrari zou moeten stappen.

In een goede kitesurfles leer je met welke windrichtingen en met welke windkracht je wel en niet kunt gaan varen. Ook leer je hoe je kunt anticiperen op veranderingen in het weer. Daarnaast ligt de focus vaak niet op het kitesurfen zelf, maar op zelfstandigheid. Aan het eind van je kitesurflessen moet je namelijk zelfstandig zijn met de kite en het board zodat je veilig bent voor jezelf en voor anderen.

Ik kijk graag uit naar de dag dat de onwetende gevorderde kitesurfers een slipcursus afnemen, zodat ze niet vol op het gas van hun Ferrari trappen als het sneeuwt.

 

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: