Windrichtingen kitesurfen

Ben vanaf nu bewuster met de wind bezig. Waar komt hij vandaan? Waar zie je dat aan? Hoe kun je dat voelen? De windrichtingen die hier behandeld worden zijn ten opzichte van het strand.

Windrichtingen

Wij kennen 4 windrichtingen, te weten Noord, Oost, Zuid, West. Deze windrichtingen zijn ook te combineren.Ben vanaf nu bewuster met de wind bezig. Waar komt hij vandaan? Waar zie je dat aan? Hoe kun je dat voelen? De windrichtingen die hier behandeld worden zijn ten opzichte van het strand. Daarvoor zijn verschillende benamingen:
  • Onshore
  • Offshore
  • Side shore
  • Cross onshore
  • Cross offshore

Filmpje windrichtingen kitesurfen

Side shore

Sideshore betekent dat de wind met de waterlijn mee waait.
Sideshore is de ideale windrichting om te kitesurfen. Je kunt naar buiten en terug naar binnen varen. Als het je niet lukt om je hoogte te behouden, dan ga je terug naar het strand en kun je gemakkelijk terug ‘upwind’ (naar de wind toe) lopen.

Onshore

Onshore betekent dat de wind van het water naar het land waait. In het Nederlands noemt men dit ook wel aanlandige wind. Als de wind pal aanlandig is, dan is het voor een kitesurfer moeilijk om weg te komen. Dit komt omdat je bij de waterstart meteen upwind moet wegvaren.
Aanlandige wind is veilig omdat je niet oneindig de zee op getrokken kan worden.

Cross onshore

Cross onshore betekent dat de wind schuin aanlandig is.
Ook schuin aanlandige wind is één van de beste windrichtingen om te gaan kitesurfen. Je komt altijd terug naar de kant als er iets verkeerd gaat. Ook kun je -als je nog beginner bent- oefenen in het water en teruglopen op de kant.

Offshore

Offshore betekent dat de wind van het land naar het water waait. In het Nederlands noemt men dit ook wel aflandige wind.
Met aflandige wind is het niet mogelijk om te gaan kitesurfen. Dit komt omdat aflandige wind vlagerig is waardoor de kite moeilijker te controleren is. Daarbij komt dat het moeilijk is om terug te komen naar het strand bij aflandige wind.

Cross offshore

Cross offshore betekent dat de wind schuin aflandig is.
Met aflandige wind is het niet mogelijk om te gaan kitesurfen. Dit komt omdat aflandige wind vlagerig is waardoor de kite moeilijker te controleren is. Daarbij komt dat het moeilijk is om terug te komen naar het strand bij aflandige wind.

Welke windrichtingen zijn aan de Nederlandse kust het best?

Van zuidwest tot en met noorderwind is de wind sideshore, sideonshore of onshore. Ideaal dus om te gaan kitesurfen! Komt de wind van het land en is deze aflandig ga dan naar een binnenmeer. Let er wel op dat de wind dan vlageriger wordt en dus moeilijker om te kitesurfen.

Uniek: De Zandmotor

In Kijkduin is een vlakwaterlocatie genaamd De Zandmotor, waar je met alle richtingen kunt kitesurfen. Er is namelijk een meer in zee waardoor je altijd een sideshore locatie langs het meer kunt vinden.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: