Kitesurf regels in de golven en op zee

In aanvulling op de kitesurf regels vlak water, zijn hier de “kitesurfregels in de golven” die helpen verduidelijken wat je moet doen in de golven. Deze regels zijn in orde toegepast. Bijvoorbeeld: “de kiter die het eerst de golf pakt”, heeft voorrang op “de kiter die het dichtst bij de piek”, of, “upwind is”. Dus de kiter die als eerste de golf vangt, heeft voorrang boven een kiter die de golf erna vangt, upwind of dichter bij de piek van de golf is.

De uitgaande Kiteboarder maakt plaats voor de inkomende kiteboarder

Situatie: Bij het naar buiten varen door de branding/golven kom je een kiter tegen die op een golf aan het varen/surfen is.

Definitie: De kiter die op de golf zit heeft voorrang op de kiter die door de branding vaart. De kiter die door de branding vaart moet dus voorrang verlenen of uitwijken zodat hij/zij de inkomende kiter niet in gevaar brengt en/of zijn golf-rit verpest.

Wat te doen: De uitgaande kiter moet proberen om niet door de brandingszone te varen (waveriding zone). Als het niet lukt om rond de brandingzone te varen kun je wat langzamer gaan varen of van richting veranderen zodat je de kiter die in de golf zit niet in de weg loopt. Het hang er een beetje vanaf in welke richting de kiter die in de golven zit aan het varen is.

De eerste kiteboarder die op de golf zit, heeft recht op de golf

Situatie: Twee kiters proberen dezelfde golf te vangen.

Definitie: De kiter die het eerst op de golf zit heeft recht op die golf. Dat is meestal de kiter die verder naar buiten vaart om daar al de golf te pakken.

Wat te doen: De kiter die als eerst op de golf zit gaat door met kiten op de golf. De andere kiter kan er dan uit gaan door naar voren te varen of om te keren. De kiter op de golf kan oftewel upwind varen of downwind varen de keuze is aan hem/haar.

Wanneer twee kiteboarders tegelijkertijd dezelfde golf vangen, heeft de kiter die het dichtstbij de piek van de golf zit recht op de golf.

Situatie: Wanneer twee kiters tegelijkertijd dezelfde golf vangen.

Definitie: De piek van de golf is een gedeelte van de korst van de golf die het eerst breekt. Bij de progressie van de golf wordt dit het hoogste en steilste plek tussen de openingen van de golf en het witte water.

Wat te doen: De kiter die het dichtst bij de piek van de golf is, heeft recht op de golf. De andere kiter die verder weg is zou de weg vrij moeten houden of van de golf af moeten.

Waar niet echt een piek te zien is in de golf, heeft de upwind kiter recht op de golf.

Situatie: Twee kiters vangen tegelijkertijd een golf

Definitie: Als twee kiters tegelijkertijd een golf vangen, heeft de upwind rider recht op de golf.

Wat te doen: Als je een golf hebt gevangen met een andere kiter geeft de kiter downwind voorrang op de upwind kiter. Hij/zij kan dan verder vooruit varen of omdraaien en uit de golf te varen. Hou elkaar goed in de gaten zodat je elkaars intenties kunt inschatten.

Uiteindelijk zijn de “kitesurfregels golven” overal van toepassing waar je kite en moet je je aan deze regels houden om zo de veiligheid op en rond het water te behouden.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: