Voorrangsregels kitesurfen

Het begrijpen en respecteren van een paar belangrijke regels voorkomt ongelukken op het water. Zorg ervoor dat jij en je kitebuddy’s deze internationale regels begrijpen. Eerst lees je de algemene voorrangsregels kitesurfen, hierna bespreken we de voorrangsregels van kitesurfers tussen andere watersporters.

1. Algemene voorrangsregels kitesurfen

1 De kitesurfer die het water inloopt heeft voorrang op de binnenkomende kitesurfer.

Waarom?

Op het land is de kans op vlagerige wind groter. De kitesurfer die het water inloopt, heeft dus een groter risico en krijgt daarom voorrang.

2 De bakboord kitesurfer (rechterhand voor) heeft voorrang op de stuurboord kitesurfer.

  • Bakboord kitesurfer zou zijn koers en snelheid moeten behouden zodat hij de andere kitesurfer kan ontwijken.
  • Stuurboord kitesurfer verleent voorrang door zijn koers en snelheid aan te passen. Hij passeert altijd downwind.

Gouden regel

Bakboord kitesurfer (upwind) houdt zijn kite hoog. Stuurboord kitesurfer (passeert downwind) houdt zijn kite laag.

Waarom?

Dit geeft de grootst mogelijke afstand tussen de twee kites zodat de kans op verstrengeling minimaal is.

3 Kom je van achter en vaar je in dezelfde richting, dan moet je voorrang verlenen aan de langzamere kitesurfer voor je.

Waarom?

Jij hebt meer overzicht als je van achter komt.

4 De kitesurfer die aan het golfrijden is, krijgt voorrang op een springende of varende kitesurfer.

Waarom?

Op de golf is de kite moeilijker te besturen. Er is dus minder ruimte om te manoeuvreren.

5 Je moet voorrang verlenen aan andere water en/of strandgebruikers. Kiteboarders moeten hen altijd downwind passeren.

6 Als je wilt springen, moet je een vrije zone hebben van 50 meter downwind en 30 meter upwind.

 

2. Voorrangsregels kitesurfen tussen andere watersporters

In grote lijnen moet jij als kitesurfer voorrang geven aan bijna alle andere watersporters. Lees hieronder de precieze regels.

1. Omstanders voorrang verlenen

Iedereen die niets te maken heeft met het kiteboarden, inclusief toeschouwers, zonnebaders, picknickers, wandelaars, joggers, vissers, fietsers etc.

Geef voorrang aan de omstanders, vlieg nooit je kite over een omstander die niet meedoet. Vraag niet aan een onervaren persoon om je vlieger te landen of omhoog te gooien. Hou een veilige afstand tussen alle omstanders.

2. Geef voorrang aan zwemmers

Als je in de buurt bent van zwemmers of duikers minder dan vaart of beter nog draai om en ga de andere kant op. (hou je ogen open, want waar 1 zwemmer/duiker is, zullen er vaak meer zijn!).

3. Surfers, SUPpers, roeiers (kano/kajak etc.)

Deze groep is meer mobiel en kan dus makkelijker uit de weggaan voor een kiter, maar een kiter moet altijd voorrang verlenen aan één van deze groepen. Een kiter is sneller en kan dus vanaf een afstand al inzien wat er gaande is. Deze groep moet zelf ook voorrang verlenen aan zwemmers en duikers.

Kom je bij één van deze groepen in de buurt, zorg er dan voor dat je een goede afstand houdt of omdraait en de andere kant opvaart.

4. Windsurfers, zeilboten en andere vaartuigen die gebruikmaken van de wind.

Een kite is technisch gezien ook een zeiler of zeilvaartuig, MAAR de lange lijnen, grote power window en onvoorspelbaarheid maakt het in het algemeen onverenigbaar om te besturen in de buurt van andere zeilboten etc.

Geef zeilboten en andere vaartuigen altijd voorrang. Hou een goede afstand tussen jou en het vaartuig. Vertraag je snelheid als je in de buurt bent van één van deze groepen en zorg ervoor dat je in een bepaald patroon blijft varen zodat de zeilers ongeveer weten wat je van plan bent. Vlieg nooit met je kite over een windsurfer of zeilboot, je kan hier de mast mee raken of erger!

5. Motorboten en jetski’s.

Motorboten geven altijd voorrang aan zeilers. Motorboten zijn beter wendbaar en kunnen dus vrij snel van richting veranderen als dat nodig is om een botsing te vermijden. Wees wel altijd op je hoede bij motorboten en jetski’s.

Als je in de buurt bent van motorboten of jetski’s, zorg er dan voor dat je een bepaalde koers aanhoudt zodat ze je bewegingen kunnen anticiperen en zo jou dus kunnen vermijden wanneer dat nodig is. Ga langzamer varen en houd goed afstand. Boten creëren een wake (golf) waar je onverwachts een wipe-out van kan krijgen. Boten zijn hard en kunnen aardig wat schade aanrichten aan jou en je kitemateriaal. Vergeet vooral niet de propeller en spring dus niet de wake van een boot met je kiteboard.

6. Commerciële schepen.

Elk vaartuig dat bezig is met een commerciële activiteit: veerboten, zeevliegtuigen, vissersboten, tankers etc. Recreatieboten geven altijd voorrang aan commerciële vaartuigen.

Houd veel afstand van commerciële vaartuigen waaronder veerboten, binnenschepen (barges), tankers, tourboten, vissersboten etc.

6. Raceboten of zeilboten in een race.

Houd goed afstand van zeilbootcompetities of andere gelijke evenementen. Ga ergens anders varen als er op dat moment een kitesurf- of windsurfcompetitie is die dag. Als je in een wedstrijd bent en iemand bevindt zich in het midden van het parcour, kan je die persoon laten weten dat er een wedstrijd of race gaande is door heel hard “WEDSTRIJD BEZIG” te schreeuwen zodat hij/zij daarvan op de hoogte raakt.

Goed zeemanschap

Wees een heer in het verkeer, dit geldt ook op het water!

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: