Boardkeuze golfsurfboard kitesurfen

Je wilt op zee gaan kitesurfen met een golfsurfboard. Maar welke moet je kiezen? Over het algemeen kun je zeggen dat hoe langer het board hoe sneller en hoe breder het board hoe trager.

Slappe golven Nederland

In Nederland hebben we te maken met ‘slappe’ golven. Dit houdt in dat er niet veel kracht achter de golf zit. In de Nederlandse condities wordt dus vaker gekozen voor een wat breder board, deze geeft meer lift.

(Nog) meer lift

Wil je nog meer lift hebben? Kies dan voor een ‘quad fin setup’. Je board heeft dan 4 vinnen. Naast dat je meer lift krijgt, draait het board ook sneller en kun je dus meer turns op de vaak korte Nederlandse golven maken.

Choppy conditions op zee

Bij choppy conditions op zee wordt vaak gekozen voor een langer en dunner board. Het board stuitert minder over de chop en is sneller. Dit geeft je meer controle.

De juiste Lengte-volumeverhouding

Als je je boardkeuze gemaakt hebt, let er dan wel op dat je de juiste ‘lengte-volumeverhouding’ bij je gewicht zoekt. Als je board namelijk te groot is voor je gewicht, dan moet je teveel druk zetten om te kunnen draaien. Een te klein board heeft een slechte low-end en bij minder snelheid is het board instabiel. De ‘lengte-volumeverhouding’ kun je opzoeken bij je leverancier.

Voetbanden van golfsurfboard kitesurfen

Als je een golfsurfboard gaat uitkiezen die je wilt gebruiken om  te kitesurfen op zee dan kun je kiezen voor een golfsurfboard met voetbanden of een ‘pure strapless’ board. Deze tweede optie heeft geen gaatjes bij de voetbanden en is niet geschikt voor beginners.

Koop je een board met 2 voetbanden, 1 voor en 1 achter, laat deze er dan ook beide op staan. Als je de achterste voetband weghaalt, dan kun je je knie gevaarlijk verdraaien.

Boardjes testen?

Kom langs in ons testcentrum om je favoriete bordje te testen!

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: