Door de branding kitesurfen

Lees eerst de 10 tips voor beginnende kitesurfers op zee voordat je dit artikel leest.

Voordat je je kite oplaat, heb je al naar het water gekeken hoe en waar de golven breken. Kijk goed naar hoe andere kitesurfers varen. Varen ze bijvoorbeeld allemaal op hetzelfde punt in en uit? Dan is daar vast een goede reden voor.

Vraag altijd aan de ‘locals’ waar de gevaren zijn. Waar moet je op letten? Is er een sterke stroming? Zijn er gebieden waar je niet mag komen?

Klaar om door de branding te gaan – de waterstart

Je staat klaar met het board in je hand en de kite op 12. Loop naar kniediep water en doe je board aan nét nadat de golf is gepasseerd. Zodra je het board aan hebt, maak dan ook meteen je waterstart. Vaar op snelheid downwind weg. Wacht je hier te lang mee dan zal de volgende golf je uit balans duwen.

Probeer geen hoogte te lopen in de branding

Zonder te vallen door de branding heenkomen, is belangrijker dan hoogte lopen. Als je crasht, verlies je namelijk veel meer hoogte dan wanneer je downwind je snelheid behoudt.

Over de golven heen kitesurfen

Vaar met snelheid richting de golf. Stuur je kite omhoog (tot 11 of 1 uur) 1.5 meter voor de golf. Zodra je op de golf bent stuur dan ook meteen je kite weer terug naar 10 of 2 uur, anders spring je. Omdat je je kite terugstuurt krijg je ook meteen weer snelheid achter de golf. Herhaal dit proces bij de volgende golf.

Golf te groot / te stijl

Is de golf te groot of te stijl om overheen te gaan? Kijk dan goed naar een uitweg. Misschien is er 10 meter downwind van je wel een plek waar je de golf wel over kunt. Mocht dit er onverhoopt niet zijn, draai dan om en probeer het opnieuw.

Shorebreak

Als de golven op het strand klappen dan is het moeilijk om weg te varen. De makkelijkste methode om voorbij de shorebreak te komen is door een ‘upwind bodydrag met board’. Spring over de golf heen en bodydrag direct een stuk de zee in. Hier doe je net na de golf je board weer aan en vertrek je.

Kitesurf niet te ver!

Een kilometer heb je zo afgelegd. Maar wat als je je kite crasht en niet meer omhoog krijgt? Een kilometer zwemmen door een ruwe zee duurt lang. Vooral als het koud is.

Ga niet te ver, zorg dat je een kitebuddy hebt en blijf op veilige afstand van de kant.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: