Soorten kitesurfkites

Heb je net je kitesurflessen afgerond en wil je je eigen kite gaan kopen? Er bestaan verschillende soorten kitesurfkites op de markt. Kitesurfkites kun je in twee soorten verdelen: Tubekites en Foilkites.

1. Tubekites

Dit zijn de meest gebruikte kites, 90% van de kitesurfers varen hiermee. Door de opblaasbare Leading Egde en de Struts krijgen tubekites stevigheid en zijn ze makkelijker uit het water te herstarten. Onder de tubekites heb je veel verschillende soorten kites: Bow, Delta, C-kite, Hybride. Leer hieronder meer per type kite.

Bow kites/ SLE kites

Bow kites hebben een platte vorm en bridles op de Leading Edge, waardoor je ze goed kunt depoweren. Bow kites hebben een breder windbereik dan Ckites en zijn gemakkelijk te vliegen. Dit zorgt ervoor dat deze kite perfect is voor beginners. Ze worden ook veel gebruikt door professionals om hoger te kunnen springen. Mocht je een Bow-kite willen kopen, dan heb je vaak aan twee meer dan genoeg. Bijvoorbeeld een 9 en 12m².

 

C-Kites

C-kites hebben de vorm van een “C” en geen bridles. Daarom hebben deze kites meer kracht en minder depower. Ook is de windrange minder groot, dan bij een Bow kite. Herstarten is lastiger en hij reageert wat sneller en grover. De kite is erg stabiel. Deze kite is niet geschikt voor beginners.

Hybride kites

Een wat nieuwere kitesoort. Een hybride kite is de middenweg, een kite die de shape van een C-kite heeft, maar gebruik maakt van Bridles op de Leading Edge. Omdat deze kites niet plat in de lucht staan, worden ze Hybride kites genoemd. Deze kun je zowel met bridles als met een 5th lijn vliegen. Hybride kites zijn goed depowerbaar en ze zijn geschikt voor beginners.

Wave-kites

Er zijn een aantal kites gemaakt die specifiek zijn voor het golfrijden. Wave-kite hebben ook veel voordelen voor beginnende kiters. Deze kites reageren snel, kunnen snel uit het water herstarten, hebben een goede depower, genoeg kracht om door de golven te varen en tegelijkertijd is het een hele stabiele kite. Ideaal voor beginners dus. Let wel op, deze kite heeft minder kracht dan een Bow kite. Blijven doorvaren in veel wind is op deze kite moeilijker voor een beginner.

2. Foilkites

Dit zijn kites die zich met lucht vullen en geen opblaasbare Leading Edge en struts hebben, ook wel matrasvliegers genaamd. Foil-kites zijn lichter dan tubekites en hebben een ingewikkeld bridles systeem. In het algemeen zijn ze wat trager, maar tegelijkertijd zijn ze stabieler. Foilkites zijn bij uitstek geschikt voor racen en lichtweer kitesurfen.

Power kites

Dit soort kites heb je tijdens je eerste kitesurf les gebruikt. Power kites worden op land gebruikt, ze vliegen dus ook minder goed als ze nat worden. Er zijn veel soorten powerkites, zo kunnen ze 2, 3, 4, of 5 lijnen hebben en verschillende soorten handles. Voor meer informatie over powerkites kun je ook onze shop mailen: shop@kiteboardschool.nl.

 

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: