Tweedehands kitesurfmateriaal

Tweedehands kitesurfmateriaal kopen verstandig?

De aanschaf van kitesurfmateriaal kan erg duur zijn. Daarom kiezen veel mensen voor de goedkopere oplossing. Ikzelf heb in het begin ook tweedehands kitesurfmateriaal gekocht. Maar is dit wel verstandig? Ik heb zelf namelijk ook ooit de fout gemaakt en de verkeerde spullen gekocht, uiteindelijk was goedkoop alsnog duurkoop.

Tweedehands kitesurfset kopen, waar moet je op letten?

Een kitesurfset voor kitesurfen bestaat uit vele onderdelen die je vaak ook los kunt kopen. Bekijk hieronder waar je op moet letten bij deze verschillende onderdelen:

Tweedehands kitesurfkite

Jaartal: Koop geen kite die ouder is dan 5 jaar. Kites ontwikkelen zeer snel en oudere kites zijn achterhaald.

Soort kite: Voor een beginnende kitesurfer is het aan te raden om geen C-kite te kopen. Deze hebben extreem veel power, zijn niet goed te herstarten en hebben weinig depower.

Als je bovenstaande twee onderdelen bekeken hebt en je hebt een tweedehands kite gevonden, let er dan op dat de volgende onderdelen van de kite nog in goede staat zijn:

Doek: Dit moet ‘knisperig’ zijn als je het door je handen wrijft. Voelt het aan als een theedoek dan is het oud en versleten. Kans dat de kite binnen 1 of 2 sessies compleet doorscheurt, is dan aanwezig.

Bridals (lijnen die aan de kite vastzitten): Zijn deze nog in goede staat? Vooral als er katrolletjes over de lijnen lopen, kijk dan goed of de lijn daar versleten is. Let ook goed op de aanknooppunten met de lijnen van de bar. Deze mogen niet gerafeld zijn.

Tubes: Pomp de kite op en laat deze 30 minuten opgepompt. Is hij nog hard? Dan zit er geen lek in.

Naden: Bekijk alle naden goed en kijk goed of het garen niet los is geraakt.

Reparaties: Reparaties zijn niet erg mits professioneel gerepareerd. Kijk of het er netjes uitziet en vraag even door over de reparatie.

Tweedehands kitesurfbar:

Let goed op de volgende onderdelen van je tweedehands kitesurfbar:

Safety systeem: Test het, 10 keer. Dit is het allerbelangrijkste onderdeel van de bar. Het moet goed werken.

Depowerkoord (het koord dat door het midden van je bar loopt): Dit verslijt snel en is makkelijk te vervangen. Let wel op, want vaak geeft dit een indicatie van de rest van de tweedehands kitesurfset.

Lijnen: Loop ze na op knoopjes. Bekijk de connectiepunten met de kite goed, deze mogen niet gerafeld of erg dun zijn.

Tweedehands kitesurfboard:

Dit is het minst kritieke onderdeel van de hele set. Een beginner kan op vrijwel elk board varen mits deze groot genoeg is. Toch wat aandachtspuntjes:

Pads en straps: Zitten deze goed vast? Zit je voet er lekker in? Zijn ze compleet?

Vinnen: Is het board compleet en zitten er 4 vinnen onder?

Handle: Zit er een grabhandle op? Dit is gemakkelijk voor een beginner.

Tip voor het kopen van tweedehands kitesurfspullen

Het is makkelijk om te verdwalen in de jungle van Marktplaats. Wij hebben sinds dit jaar een eigen shop en zullen maandelijks tweehands kites verkopen. We beschikken over een uitgebreid assortiment tweedehands kites en barren. We lopen al het tweedehands materiaal grondig na waardoor je altijd met goed spul het water op gaat! Neem voor meer informatie contact op met shop@kiteboardschool.nl