Soorten kitesurfboards

Net zoals bij andere boardsports zijn er bij kitesurfen ook verschillende categorieën, denk aan freestyle, golfsurfen, speed… We kunnen op de markt verschillende soorten kitesurfboards vinden:

Soorten kitesurfboards – Twintwip

Van je eerste rakjes tot vijftien meter hoge sprongen. Dit board is het meest gebruikte kiteboard, het board is licht en makkelijk te gebruiken. Het is niet nodig om je voeten te verplaatsen als je van richting verandert, je kunt beide kanten gebruiken als voor- en achterkant. Aan de bovenkant van een twintip bevinden zich twee voetbanden en in het midden een handle waarmee je gemakkelijk het board kunt transporteren en aantrekken. Aan de onderkant van een twintip zitten vier kleine vinnen.

En aantal factoren die je moet overwegen bij het aanschaffen van een twintip:

  • Kortere boards hebben meer wind nodig in vergelijking met grotere boards.
  • Kortere boards zijn makkelijker om mee te springen. Ze wegen minder en zullen ook minder weerstand creëren
  • Bredere boards zijn makkelijker om te planeren in vergelijking met smalle boards
  • De grootte van je board is afhankelijk van je gewicht. Hoe meer je weegt, hoe groter het board.
  • Verstelbare voetbanden. Aan het begin vaar je met wat losse voetbanden, zodra je niveau beter is, juist strakker. Ook is dit handig voor in de winter als je schoentjes aan doet, dan kun je ze wat breder verstellen.

Twintip beginner

Deze zijn een stuk groter zodat je gemakkelijker kunt waterstarten en varen. In het begin zijn de beginner twintips gemakkelijker en zodra je beter wordt kun je dit board altijd nog gebruiken als lichtweerboard.

Twintip freeride

Als je vooral comfortabel en lekker snel wil varen dan is dit de ideale board. Daarnaast zijn freeride boards vaak erg lekker voor big air jumping.

Twintip wakestyle – freestyle

Een kortere twintip, speciaal gemaakt voor powered tricks. Vaak worden deze boards gevaren met Boots. Deze twintips zijn wat steviger dan normaal. Je kunt ze ook varen zonder vinnen, dit maakt het makkelijker om over kickers en sliders te gaan.

Wakeskate

Wakeskating ligt ergens tussen wakeboarden en skateboarden. Een wakeskate board is vergelijkbaar met een wakestyle board, maar dan zonder bindingen. De bovenkant is bedekt met een griptape. Met dit board kun je soortgelijke trucjes doen als met skateboarden. Het is een aanrader om sneakers te dragen wanneer je met zo’n board gaat varen om meer grip te krijgen.

Waveboards

Een surfplank geoptimaliseerd voor het kitesurfen. De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen om een surfboard te kopen als tweede board voor de dagen met wat minder wind. Waveboards hebben een groter drijfvermogen waardoor je met minder wind of met een kleinere kite kunt varen. Je kunt kiezen om met of zonder voetbanden te varen. Het draaien is aan het begin wat lastiger dan met een twintip. Bij een waveboard heb je wel een voor- en achterkant, waardoor je je voeten moet verplaatsen als je omdraait.

Speedboards

Speedboards zijn speciaal ontworpen voor snelheidswedstrijden. Deze boards zijn kleiner dan andere en hebben een shape die geoptimaliseerd is om zo min mogelijk waterweerstand te hebben. Je vaart eigenlijk alleen op het kleine driehoekje.

(course) Raceboards

Deze lijken erg op een waveboard. Ze hebben wel meer volume, een platte achterkant en veel grotere vinnen. Raceboards zijn speciaal ontworpen voor kitecourseracing en zijn perfect om met hoge snelheden upwind of downwind te varen.

Foilboards

Een hydrofoil wordt al sinds 1906 gebruikt bij verschillende watersporten. Surfers hebben hiermee grote golven gesurft. Windsurfers hebben het getest in het bekende snelheidskanaal in Luderitz, Namibië.

De voordelen van een foil zijn dat deze sneller zijn dan alle ander kiteboards omdat ze veel minder weerstand creëren. Je zult geen last meer hebben van choppy wateroppervlak en het is perfect voor low-wind dagen. Foils liggen wel in een andere prijscategorie, de goedkoopste die je momenteel op de markt kunt vinden kost rond de € 1.300,00 (Foil + board).

Voor meer informatie over de verschillende soorten boards en foils kan je contact opnemen met shop@kiteboardschool.nl voor advies. Of kom langs in de winkel!

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: