Soorten kitesurf trapezes

Er zijn twee verschillende soorten kitesurf trapezes, een zittrapeze en een heuptrapeze. Als beginnende kitesurfer weet je niet zo goed wat voor soort trapeze je moet aanschaffen. Je hebt zelf gelest met een zittrapeze, maar je ziet dat iedereen om je heen met een heuptrapeze vaart. Het blijft erg persoonlijk, maar we hebben een aantal voordelen van beide soorten trapezes op een rijtje gezet, zodat het makkelijker voor je is om een keuze te maken.

Kitesurf trapezes testen

Kiteboardschool.nl verhuurt zit- en heuptrapezes voor €5,- per dag. Kom eens testen welke trapeze jij het fijnst vindt.

Soorten kitesurf trapezes

Zittrapeze kitesurfen

Een zittrapeze is een soort broek waar de haak net onder je navel zit. Je hebt om je benen banden die zorgen dat je trapeze niet steeds omhoog schuift door de kracht van je kite. Een zittrapeze is voornamelijk voor beginners, maar worden ook door race- en slalom kitesurfers gebruikt.

Voordelen:

  • Zittrepeze schuift niet omhoog
  • Haak zit lager, net onder je navel. Lichaamszwaartepunt zit lager, dit heeft voordelen voor het aankantten.

Heuptrapeze kitesurfen

Zodra je al een beetje kunt kitesurfen kiezen de meeste kiters een heuptrapeze. Deze zit wat hoger om je middel, waardoor de mobiliteit beter is. Dit geeft voordelen als je je eerste trucks gaat doen, zoals toeside varen en sprongetjes.

Voordelen:

  • Geen vervelende banden tussen je benen
  • Betere mobiliteit, veel comfortabeler
  • Beter om je eerste trucjes te kunnen uitvoeren

Als je voor een heuptrapeze kiest, dan zal het aan het begin altijd een beetje raar voelen en veel omhoog schuiven. Snel genoeg voelt dat beter aan, vooral naarmate je niveau beter wordt. Koop nooit zomaar een trapeze, je moet er jaren mee doen. Probeer altijd eerst verschillende soorten kitesurf trapezes en koop degene die het beste bij jouw lichaam past. In onze shop op het strand kan je verschillende trapezes bekijken.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: