Toeside – switch – varen kitesurfen

Eén van de eerste trucs die je als beginnend kitesurfer zult leren is toeside varen. In dit artikel geven we je een aantal tips om van heelside naar toeside te gaan. Hiermee kun je niet alleen toeside varen, maar ook een mooie transitionmaken.

Stap voor stap, toeside (switch) varen kitesurfen

1. Kitepositie

Vaar eerst een stukje halve wind en zorg ervoor dat je genoeg kracht in je kite hebt. Houd de kite relatief hoog in het windvenster. Dit geeft je een beetje lift wat het draaien makkelijker maakt.

2. Zoek een goede spot

Kijk goed of je een plek met weinig golfslag ziet, (wind)golven maken het draaien van het board erg moeilijk.

3. Gewicht

Breng rustig het gewicht van je achterste voet naar je voorste voet. Zorg ervoor dat je voldoende snelheid behoudt anders gaat het board happen.

4. Beginnen met draaien

Met het gewicht op je voorste voet, duw je nu met je achterste voet het board van je af. Dit maakt dat het board snel draait. Je voorste voet waar het gewicht op staat is nu je achterste voet.

5. Schouders draaien

Draai je schouders in, volg de lijn van je lichaam. Het voelt aan het begin een beetje onnatuurlijk, omdat je naar de verkeerde kant kijkt. Het is belangrijk dat je niet naar je kite kijkt.

6. Druk in je kite

Ongeacht de snelheid zul je altijd wat kracht verliezen zodra je naar toeside switcht. Zorg ervoor dat je de druk in je kite houdt. Trek een beetje aan je bar of -als het nodig is- maak een aantal kleine power strokes.

7. Laat een hand los tijdens het toeside varen

Zodra je een beetje zelfvertrouwen hebt, kun je een hand loslaten zodat het er wat meer stylish uitziet.

Lessen?

Mocht je dit willen leren met een ervaren instructeur die je persoonlijke tips kan geven om zo het leerproces te versnellen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Naast privélessen kun je bij ons een real-time coaching ervaren met een waterdichte radiohelm.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: