Gecontroleerde waterstart kitesurfen

Er zijn honderden manieren waarop je een waterstart kunt maken als je gaat kitesurfen. In de jaren dat ik lesgeef heb ik veel verschillende technieken uitgelegd om op het board te komen. Degene die ik op dit moment gebruik staat in het teken van controle. Rustig omhoog komen en gecontroleerd weer stoppen! 

Stappen waterstart kitesurfen (naar links):

 • Zorg dat je in de basispositie ligt: de kite op 12, schouders en het board in dezelfde hoek als de kite. Dit heet  ‘lined up’ liggen. Je bent nu klaar om te beginnen met de waterstart kitesurfen.
 • Zorg dat je spanning hebt op de stuurlijnen door de bar voldoende naar je toe te trekken. Lees hier meer over het besturen van een vierlijnskite.
 • Stuur de kite een klein beetje naar rechts.
 • Stuur vervolgens de kite in de vaarrichting (naar links) en zorg dat deze in de powerzone komt. Let erop, dat je de kite ook weer terug omhoog stuurt anders crasht deze in het water. Het omlaag en terug omhoog sturen van de kite heet een powerstroke. Enkele tips over de powerstroke staan in het tweede deel van dit artikel.
 • Als de kite aan het duiken is, houd je je neus dicht bij de bar en rol je voorover zodat je boven je board komt. Als je te ver naar achter gaat hangen dan ga je de kite als het ware ’tegenwerken’ en kom je het water niet uit.
 • Zodra je lichaam uit het water is, zorg dan dat je je voorste been strekt en dat je op je achterste been gaat staan. Let op! Als je je gewicht op beide voeten hebt, dan ‘hapt’ je board en val je voorover. Echt het gewicht op het achterste been!
 • Als je snelheid begint te krijgen, draai dan je heup richting de kite en zorg dat beide knieën in de vaarrichting wijzen. Let op! Bouw in het begin weinig tot geen snelheid op en stop ook meteen weer!
 • Stoppen doe je door de bar weer van je af te duwen en de kite rustig naar 12 te sturen. Zorg ervoor dat je weer in de basispositie komt. Kite op 12, board en schouders in dezelfde hoek. Het weer gecontroleerd stoppen en opnieuw in de basispositie komen zonder te crashen, is belangrijker dan dat je een paar meter extra vaart. Dan ben je namelijk klaar voor de volgende gecontroleerde waterstart.

Tips waterstart kitesurfen:

 • Powerstrokes zijn er in verschillende vormen en maten. Zorg ervoor dat je de windwindow kent en weet waar de kite wel- en geen kracht opbouwt. Een veel gemaakte fout is dat men een powerstroke te dicht bij de edge van de windwindow maakt waardoor de kite geen kracht opbouwt. Een powerstroke kun je prima oefenen als je gaat powerkiten.
 • Begin met kleine powerstrokes en weinig kracht. Probeer gewoon om terug in de ‘basispositie’ te komen na je powerstroke! Controle is altijd belangrijker dan varen!
 • Ga na elke waterstart kitesurfen poging weer terug naar de basispositie. Ik zie vaak dat cursisten te snel nog een keer wil proberen, waardoor de kite en het lichaam niet ‘lined up’ zijn. De kans dat je waterstart niet lukt of je de controle verliest, wordt exponentieel groter.
 • Voordat je (opnieuw) start met een waterstart kitesurfen denk aan 3 stappen: 1. Goede powerstroke 2. Rol voorover 3. Gewicht op je achterste been en je voorste been strekken. Blijf nadenken en probeer te analyseren waar het mis ging! In de kite-surfles help ik je hier bij.
Ik heb geprobeerd om het artikel over de waterstart kitesurfen zo beknopt mogelijk te houden. Er zijn vele verschillende aspecten aan een waterstart kitesurfen. In een kitesurfles speel ik in op jouw persoonlijke learningcurve. Je leert nou eenmaal anders dan je buurman. Heb je nog vragen over de waterstart? Je mag me altijd bellen of mailen! 0640808800, info@kiteboardschool.nl
 

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: