Soorten wetsuits – kitesurfpakken

Een wetsuit is een essentieel onderdeel van een kitesurf uitrusting. Je lichaamstemperatuur is belangrijk als je gaat kitesurfen. Je wilt namelijk niet onderkoeld raken. Daarom is het belangrijk dat je het juiste wetsuit kiest bij het juiste weer. Wetsuits kunnen prijzig zijn, maar je gaat een wetsuit ook lang en veel gebruiken.

Verschillende wetsuits uitproberen

Kiteboardschool.nl heeft veel verschillende wetsuits in huis. Wetsuits zijn te huur voor €7,5,- per dag.

Temperatuur vs. dikte wetsuit

Er zijn alle soorten en maten wetsuits. Je moet uiteindelijk beslissen op basis van de temperatuur van het water. Hoe kun je zien hoe dik een wetsuit is? Door te kijken naar de millimeters neopreen aangegeven op het pak. Bijvoorbeeld 4/3mm, 4mm neopreenlaag op de romp en de rug en 3mm op de rest van het lichaam .

Watertemperatuur onder 5° C

Om te beginnen adviseren we beginnende kitesurfers zeker niet te gaan kitesurfen als het zo koud is. Bij temperaturen onder de 5° C varen de gevorderde kitesurfers met een drysuit (uitleg staat later op deze pagina). Dit voorkomt onderkoeling en zorgt dat je tijdens de hele sessie droog en warm blijft.

Tussen 5° C en 15° C

Tussen deze temperaturen zal je de dikkere soorten nodig hebben. Denk aan een wetsuit tussen de 4/3mm t/m 5/5mm neopreenlaag.

Tussen 15° C en 25° C

Als de watertemperatuur warmer is dan 15 ° C, heb je vaak aan een wetsuit met 3/2mm tot en met 4/5mm neopreenlaag genoeg.

Tussen 25° C en 30° C

Boven de 25° C kun je met een shorty varen.

Boven 30° C

Met een bikini of een boardshort varen is geen probleem. Denk wel aan een UV-lycra als bescherming tegen de zon. Je verbrandt snel door de reflectie van de zon op het water.

Soorten wetsuits – kitesurfpakken

Semidry wetsuit

Dit is het meest gebruikte wetsuit. Hierin wordt je nat. Door je lichaamstemperatuur blijft het laagje water dat tussen jou en je wetsuit zit warm.

  • Full wetsuit, bedekt het hele lichaam.
  • Steamer, bedekt het hele lichaam, zijn van het dikste neopreen gemaakt. Dit zijn voornamelijk winterwetsuits.
  • Overknee, de armen zijn bedekt en de benen tot net onder de knie.
  • Shorty, wat kortere wetsuit. Bovenlichaam is bedekt en bovenste delen van armen en benen.

Dry wetsuit (droogpak)

Deze biedt thermische isolatie en een maximale warmte. Zoals de naam het al zegt, wordt je niet nat met een drysuit, je kunt gerust droge kleding eronder aan doen. Een droogpak beschermt normaal gesproken het hele lichaam, behalve het hoofd, handen en bij sommige de voeten.

Soorten wetsuits – frontzip en backzip

Frontzip

Je ziet steeds vaker een rits aan de voorkant. Dit komt vanuit de golfsurfwereld. De voordelen van een frontzip is  dat het meer bewegingsvrijheid geeft in de armen waardoor het minder aan je rug trekt.

Backzip

De meeste wetsuits hebben de rits aan de achterkant. Deze hebben tegenwoordig een waterstopper om te zorgen dat er geen water door de rits binnen kan komen. Met dit soort wetsuits heb je wel iets minder bewegingsvrijheid.

Warmte wetsuit vs. aanschafprijs

Naast de dikte van het neopreen, hangt de warmte ook van het soort naden af. Deze kunnen verzegeld, gelijmd en blind gestikt zijn. Hoe waterdichter de naden zijn, hoe beter en warmer je wetsuit. Wel is het zo dat hoe complexer dit is hoe prijziger het wetsuit wordt. Zelf ben ik van mening dat dit het waard is. Zodra het waait ben ik bijna altijd op het strand te vinden en ik kitesurf ook het hele jaar door. Ik geef dus liever wat meer geld uit aan een beter wetsuit.

Tips bij het kopen van een wetsuit

  • Koop geen tweedehands pak. Een wetsuit heeft een gemiddelde levensduur van 2 jaar.
  • Koop een pak met klittenband aan de enkels. Dit voorkomt dat er water in je pak komt.
  • Probeer verschillende merken uit en koop wat het beste zit. Dit is zeer persoonlijk en de pasvorm is heel belangrijk.
  • Koop je wetsuit niet te groot. Een beetje strak mag.

Voor meer informatie over wetsuits kun je terecht in onze shop, of mailen naar: shop@kiteboardschool.nl

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: