Basisuitrusting kitesurfen

Basisuitrusting kitesurfen

Een basisuitrusting kitesurfen is nieuw al verkrijgbaar vanaf €2000,- en kan oplopen tot €5000,-. Dit lijkt veel geld, maar onthoud dat je daarna alleen nog maar de wind en het water nodig hebt.

Als je gratis advies wilt over een basisuitrusting voor het kitesurfen speciaal op jouw lichaamsgewicht, lengte, ridingstyle en kitesurflocatie kijk dan verder in deze pagina, vul het formulier in en je krijgt gratis advies van ons!

Wat heb je nodig?

  1. Kite
  2. Board
  3. Wetsuit
  4. Trapeze

Hieronder staat per element uitgelegd wat ik je aanraad om aan te schaffen:

Basisuitrusting kitesurfen 1. Kite

Op de eerste plaats heb je een kite nodig. We raden je aan om als eerste kite altijd een iets grotere kite te nemen. Dan kun je namelijk oefenen in minder wind, de kite is stabieler en geeft een meer geleidelijke trekkracht.

Ons advies is om een bow- of deltashape kite te nemen. Deze depoweren namelijk helemaal als je de bar loslaat. Wel zo veilig als beginner zijnde.

1.1 Bar

Een bar met lijnen komt meestal bij de kite. Dit is je ‘stuur’. Er zijn verschillende barlengtes en lijnlengtes. Bij Naish Kiteboarding kunnen alle maten kites gevaren worden op 1 bar. De bar zelf kun je in lengte verstellen (voor kleine en grote kites) en de standaard lijnlengte van de Naish barren is 24 meter. Als je verstandig bent, neem je de bar die bij de kite hoort. Dit scheelt een hoop frustratie.

1.2 Leash

Misschien wel het allerbelangrijkste in verband met je veiligheid! De leash zorgt ervoor dat als je je quick release moet trekken, de kite volledig depowered maar wel blijft vastzitten aan je lichaam.

1.3 Pomp

Zonder een pomp kun je de kite niet oppompen. Meestal zit deze bij de kite als je die aanschaft.

Basisuitrusting kitesurfen 2. Board

Net als met een kite, adviseer ik je om als beginnend kiteboarder altijd een iets groter board te nemen. Over de laatste jaren is de gemiddelde boardlengte al van 1m25 naar 1m35 gegaan. Als beginner zou raden we aan om te kiezen voor een board boven de 1m35. Als je beter wordt, kun je er altijd nog een kleinere bijkopen!

Natuurlijk is het altijd beter om meteen een goed board te kopen. Maar als je wilt besparen op de kosten, dan raden we je aan om dit op het board te doen. Omdat een beginnende kitesurfer het verschil nog niet voelt tussen een board van €250,- en een van €750,-

Basisuitrusting kitesurfen 3. Wetsuit

Een warm wetsuit is in Nederland erg belangrijk. Omdat het water hier eigenlijk altijd koud is, kan je een 5/5mm, een 5/4mm of een 5/3mm wetsuit hier goed gebruiken. Hoe meer millimeter hoe warmer.

Hoe beter het pak, hoe warmer en flexibeler het is. Een goed pak van 4/3 is beter dan een matig pak van 5/5. Als je het geld hebt, investeer dan meteen in een goed wetsuit. Hier ga je later veel profijt van hebben!

3.1 Schoentjes

Om je voeten warm te houden, kun je ook booties kopen. In de herfst, lente en winter is dit wel aan te raden. Naast dat het lekker warm is, beschermen de schoentjes je ook tegen schelpen waar je je voeten aan kunt snijden.

3.2 Handschoenen

Als het echt koud wordt, heb je handschoenen nodig. Dit is vervelend omdat je bar ineens een stuk dikker aanvoelt en je een hoop meer kracht nodig hebt in je handen. Kies daarom altijd voor handschoenen met veel grip en een dunne binnenkant.

3.3 Cap

Ikzelf ben geen fan van een cap. Uit ervaring blijkt voor mij dat een beanie net zo warm is. Scheelt geld en een hoop gerotzooi als je de cap op moet doen!

Basisuitrusting kitesurfen 4. Trapeze

Een trapeze wordt ook wel een harness genoemd. Er zijn verschillende soorten trapezes: race, wave, freestyle, freeride, comfortabel, hard, noem maar op. We raden je aan om verschillende soorten trapezes aan te passen in een winkel. Een harness is namelijk erg persoonlijk en de enige die kan voelen of het lekker zit dat ben jij.

Bij het passen van een trapeze is het belangrijk dat je trapeze niet omhoog komt als je de haak naar boven trekt. De reden hiervoor is dat je anders een stuk minder depower hebt en het harness pijn kan doen in je ribben. Daarbij is het voor vrouwen niet erg comfortabel als het harness tegen de borsten aan drukt.

Kosten basisuitrusting kitesurfen

Een basisuitrusting kitesurfen voor beginners is nieuw al verkrijgbaar vanaf +/- 2000,-. Tweedehands kan dit al voor iets minder, maar dat raad ik je af. Omdat kitesurfen zo’n innoverende sport is, worden elk jaar de kites weer beter. Waar je bijvoorbeeld 5 jaar geleden nog 2 kites nodig had, heb je er nu 1 nodig voor hetzelfde windbereik.

Advanced kitesurfles

Niet geleerd wat je wilt leren = geld terug! Graag helpen we je in een kitesurfles, om te leren vliegeren met je nieuwe kite. Ook als je hulp nodig hebt met de aanschaf van een kite, kan je contact opnemen met onze winkel via shop@kiteboardschool.nl.

Gratis advies: Weet je niet wat voor basisuitrusting geschikt is voor jou? Vul onderstaande lijst in en we mailen je binnen 24 uur ons advies op maat. Deze service is geheel gratis!

Veilig het water op? NU! 3 Gratis privé lessen bij aanschaf van je eigen set

Met onze tijdelijke pakketdeals zorgen we ervoor dat jij veilig in alle omstandigheden het water op kan. Benieuwd wat alle opties zijn?

> Bekijk de deals

Waar kopen?

In onze eigen shop hebben we vaak speciale pakketdeals voor beginners tegen scherpe prijzen.

Kitesurfset testen

We hebben in onze winkel tevens een testcentre. Je kan bij ons langs komen om een kitesurfset van Naish en prolimit te testen. We hebben verschillende modellen en boardjes liggen in de shop. Bij aanschaf van materiaal is het testen gratis en anders betaal je de normale huurprijs.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: