Upwind varen kitesurfen (hoogte lopen)

Upwind varen is misschien wel het moeilijkste wat je moet leren als je leert kitesurfen. Je moet namelijk naar de wind toe gaan varen. Dit noemen we ook opkruisen of hoogte lopen. Hoe kun je upwind varen? Dat is een kwestie van kennis, techniek en veel oefenen.

Omstandigheden die upwind varen moeilijker maken

Als er veel stroming is of als de wind vlagerig is, dan wordt upwind varen moelijker.  Kijk dan naar gevorderde kiters en probeer hun lijn te volgen.

Kitepositie

Zorg ervoor dat je kite niet te hoog in je windvenster staat. Je kite trekt je omhoog waardoor aankanten moeilijker wordt. Zodra je snelheid hebt, parkeer je de kite in een hoek van ongeveer 45 graden. Dit is rond 10 of 2 uur in het windvenster.

Druk in je kite

Om goed upwind te kunnen kitesurfen is het belangrijk dat je genoeg druk in je kite hebt. Met te weinig druk in de kite is het vrijwel onmogelijk om upwind te varen.

Board en snelheid

Ga niet direct na het waterstarten proberen upwind te varen. Ga eerst downwind en zodra je genoeg snelheid en druk in je kite hebt dan kun je gaan aankanten. Het is van belang dat je van je kite wegkant, maar te veel is niet goed. Zie volgende afbeelding:

Lichaamshouding upwind varen

Kijk niet naar je kite, kijk waar je heen wilt gaan. Zoek een punt op het strand dat ‘aan de wind’ is en probeer daar naartoe te varen. Door dit te doen draait je lichaam in de juiste houding. Strek je voorste been en zet je gewicht op het achterste been. De ideale lichaamshouding ziet er uit als een 7. Lichaam recht en armen gestrekt. Je schouders gaan naar achteren, voorste tenen trek je naar je toe, kont naar voren en heupen indraaien.

Van richting wisselen

Op een gegeven moment zul je moeten keren, doe dit rustig maar niet te traag. Tijdens het keren kun je namelijk veel hoogte verliezen. Bekijk dit artikel voor de theorie van het overstag gaan:

/van-richting-wisselen/

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: