Upwind varen kitesurfen (hoogte lopen)

Upwind varen is een een lastige en technische stap in het kitesurf leerproces. Wanneer je upwind vaart vaar je namelijk tegen de wind in. Upwind varen wordt ook wel opkruisen of hoogte lopen genoemd. Het is een skill die je veel energie en frustratie gaat besparen want dat betekent dat je niet meer steeds “De Walk Of Shame” hoeft te doen! Om goed upwind te varen zul je veel moeten oefenen waarna je zult merken dat je steeds een beetje minder over het strand terug hoeft te lopen.

Kitepositie

Wanneer je tegen de wind in wilt varen is het belangrijk om te zorgen dat je kite niet te hoog in je windvenster staat. Je kite trekt jou dan teveel omhoog waardoor het lastiger is om je edge te behouden. Je edge behouden is cruciaal om genoeg hoogte te houden. Zodra je genoeg snelheid hebt, parkeer je de kite in een hoek van ongeveer 45 graden (rond 10 uur of 2 uur). Hierna kun je je gaan focussen op je lichaamspositie en je board techniek.

Genoeg power

Om goed upwind te kunnen varen is het belangrijk dat je genoeg power hebt. Met te weinig druk in de kite is het vrijwel onmogelijk om upwind te varen.

Board, richting en snelheid

De grootte en de vorm van het board bepaalt voor een groot deel hoe makkelijk jij upwind vaart. Een groot en plat board (weinig rocker) vaart namelijk gemakkelijker upwind dan een klein en gebogen board (veel rocker). Een groot en plat board heeft namelijk meer drijfvermogen waardoor het gemakkelijker is om tegen de wind in te varen. Daarnaast is je techniek enorm belangrijk. Ga niet direct na het waterstarten proberen upwind te varen. Ga eerst een beetje downwind om snelheid te maken. Zodra je genoeg snelheid en power in je kite hebt dan kun je gaan edgen. Draai je board een klein beetje upwind en probeer zo langzaam maar zeker tegen de wind in te ‘zigzaggen’. Het is belangrijk dat je genoeg edged om upwind te varen, maar teveel is ook niet goed. Wanneer je jouw board teveel upwind pusht dan zul je snelheid verliezen waardoor je stil komt te staan. Om weer snelheid te maken zul je namelijk weer wat downwind moeten gaan waardoor je weer terug bij af bent. De volgende afbeelding maakt dit duidelijk:

Hoogte-lopen-kitesurfen

Lichaamshouding upwind varen

Je lichaamspositie is erg belangrijk. Probeer niet teveel naar je kite te kijken. Wanneer je upwind wilt varen is het belangrijk dat je kijkt in de richting waar je heen wilt gaan. Doordat jij in die richting kijkt draaien jouw schouders en heupen automatisch in de juiste houding. Zorg dat je genoeg achterop je board zit, dus strek je voorste been zorg dat je kont ongeveer boven de achterste strap hangt. Om upwind te varen wil je een beetje van de poeppositie af dus probeer je rug te rechten en strek je armen. Je schouders gaan naar achteren, kont naar voren en heupen indraaien. Het belangrijkste van allemaal is dat je je tenen omhoog trekt en je hielen naar beneden drukt om goed die rand van het board in het water te duwen!

houding-kitesurfen

Lichaamshouding-kitesurfen-

Van richting wisselen

Op een gegeven moment zul je moeten keren, doe dit rustig maar niet te traag. Tijdens het keren kun je namelijk veel hoogte verliezen. Bekijk dit artikel voor de theorie van het overstag gaan:

/van-richting-wisselen/

Omstandigheden die upwind varen moeilijker maken

Natuurlijk zijn er condities die het hoogte houden makkelijker of moeilijker maken. Heb je ideale condities, dus lekker sterke wind, geen of een gunstige stroming (stroming tegenovergesteld aan de windrichting) dan is het een stuk gemakkelijker om op hoogte te blijven dan wanneer je erg lichte wind hebt en een stroming in de zelfde richting als de windrichting. Een tip wanneer je moeite hebt met hoogte houden: Kijk naar de meer gevorderde kiter en probeer hun lijn te volgen!