Hoe bestuur je een 4 of 5 lijns kite?

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe een echte kite werkt. Het enige wat we je gaan uitleggen is hoe je een grote kite kan besturen terwijl je in het water staat. Let erop dat dit artikel alleen ter naslag is op je lessen. Ga nooit zonder goede instructie met een kite aan de slag.

Uitleg op video

Het grote verschil

Je hebt het besturen van de twee lijns kite al aardig onder de knie en bent toe aan een grotere kite. Deze kite kun je naast links en rechts sturen ook ‘poweren’ en ‘depoweren’.

Hoe moet je poweren en depoweren?

Door de bar naar je toe te trekken of van je af te duwen, kun je spelen met de hoek van de kite ten opzichte van de wind. Als je de bar naar je toe trekt, trek je de kite als het ware ‘dicht’ en begint deze kracht op te bouwen. Als je de bar van je af duwt, gaat de kite weer ‘plat’ vliegen en verliest deze zijn kracht.

Nadelen van depoweren

Dit is erg prettig en veilig als je kracht wilt lozen. Het nadeel is dat er minder spanning staat op je achterste lijnen (stuurlijnen). Hierdoor reageert de kite trager of soms zelfs helemaal niet.

De sweet spot

Wat je wilt doen, is de juiste combinatie vinden tussen power en handling. Je trekt de bar zover naar je toe dat je genoeg spanning hebt op je stuurlijnen om te kunnen sturen en niet teveel kracht hebt in de kite.

En dan… De wind.

Omdat de wind altijd anders is, is je sweet spot ook altijd anders. Bij harde wind ‘duwt’ de wind de achterkant van de kite verder omhoog waardoor je sweet spot ook hoger ligt. Bij zachte wind is dit andersom, dan stuurt de kite beter door de bar verder aan te trekken.

Hoe voel ik dit?

Na 10 jaar lesgeven weet ik dat de grootst gemaakte fout bij de vierlijns-kite is, dat men denkt dat het nodig is veel kracht te gebruiken in de armen. Echter, met 2 vingers kun je de kite besturen, omdat de powerlijnen (voorste lijnen) vastzitten aan je trapeze. Probeer je bar eens met 2 vingers aan te trekken totdat er spanning op de achterste lijnen staat zonder dat je veel kracht voelt. Zo vliegt je kite het meest stabiel.

Kitesurfles

In een kitesurfles ga ik samen met jou de vierlijns-kite ontdekken. Als je genoeg controle hebt, dan ben jij klaar voor je eerste zelfstandige ‘bodydrag’ met de vierlijns-kite. Aan het einde van de cursus ben je onafhankelijk en kun je met de verschillende windsnelheden de kite veilig besturen.

We hopen dat je iets aan onze uitleg hebt. Als je vragen hebt, mag je ons altijd mailen: info@kiteboardschool.nl

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: