Kite windvenster (wind window)

Een kite windvenster – of wind window – is het gebied waar de kite kan vliegen. Dit is een 3 Dimensionale halve dome. In het windvenster zijn er 3 onderdelen: de power zone, de soft zone en het vensterrand.

Powerzone

Als je de wind in je rug voelt, dan is alles dat recht voor je ligt de powerzone. Op de afbeelding zijn dit de rood en oranje gekleurde gebieden. Dit is het deel waar de kite de meeste wind vangt en dus het meeste kracht genereert. De Powerzone is een risicozone waar je voorzichtig mee om moet gaan, maar dit betekent niet dat het gevaarlijk moet zijn. Het is een kwestie van goed leren hoe je deze moet gebruiken. Voor een waterstart of als het minder hard waait, zal je de kite sneller en meer door de powerzone moeten insturen. Als het hard waait, dan moet je deze juist vermijden.

Softzone

Zoals de naam al zegt, is dit de zone met minder kracht. Deze bevindt zich aan de boven- en zijkant van het windvenster. In de afbeelding aangegeven in de kleur groen. Als het harder waait, zal je deze zone meer gebruiken om de kracht van de kite te verminderen.

Een voorbeeld van een kite windvenster

Vensterrand (edge van de window)

Op het vensterrand heeft de kite het minste kracht. Als de kite boven je hoofd staat, is dat 12 uur. Aan de rechterkant, helemaal op de grond is dat 3 uur en aan de linkerkant 9 uur. Vanaf 3 en 9 wordt de kite gestart en geland en langzaam over het vensterrand naar 12 uur gestuurd.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: