Relaunch kitesurfen

Een kite relaunchen vanuit het water kan lastig zijn. In een kitesurfles leren we je stap voor stap op een veilige manier hoe je moet relaunchen.

Voordat we beginnen met het herstarten – relaunchen – van de kite

Als je kite in het water is gecrasht, laat dan de bar los en wacht even totdat de lijnen weer spanning hebben. Vervolgens controleer je of de lijnen niet gekruist zijn. Zodra dit goed is, moet je gaan bepalen naar welke kant je de kite gaat relaunchen. Kijk goed naar obstakels, andere kitersurfers, etc. en kies voor de veiligste optie en/of de dichtstbijzijnde kant naar het strand. Als je links trekt, relauncht de kite naar rechts en andersom.

Relaunch kitesurfen stap 1

Je kiest ervoor om de kite via de rechterkant te herstarten. Pak de rode stuurlijn en breng deze naar de linkerkant. Nu zijn je lijnen gekruist, maar dit zorgt ervoor dat als je kite in de lucht gaat de bar al goed staat.

Relaunch kitesurfen stap 2

Houd de rode stuurlijn vast en trek deze naar je toe*. De kite begint meteen naar rechts te driften.
*Het is belangrijk dat je de lijn op een vaste punt vasthoudt en deze niet om je handen of vingers wikkelt.

Relaunch kitesurfen stap 3

Blijf aan de lijn trekken zodat de kite gaat draaien. Hier moet je de spanning een beetje doseren, met minder wind moet je harder trekken en met meer wind trek je minder hard. De kite blijft naar rechts driften en draait steeds verder door.

Relaunch kitesurfen stap 4

Zodra de kite wind begint te vangen, is het belangrijk dat je minder spanning geeft aan de rode lijn. Bij deze stap is het belangrijk dat je eerst de kite naar de softzone/vensterrand laat driften voordat je het gaat herstarten op 3 of 9 uur. Het is mogelijk om de kite vanuit de powerzone te herstarten, maar dan zul je hard downwind getrokken worden.

Relaunch kitesurfen stap 5

De kite gaat nu de lucht in. Het is belangrijk om de bar niet aan te trekken, dan oversheet je de kite en zal deze terugvallen in het water. Zodra de kite hoger is (rondom 2 of 10 uur) dan kun je de stuurlijn loslaten en de bar pakken. Nu stuur je de kite naar 12 uur.

Kite op trailing edge?

In dit geval ligt de kite op zijn achterkant. Laat eerst de bar los. Wacht totdat er spanning op de lijnen komt en dan draait de kite meestal vanzelf op de leading edge.

Vanaf daar kun je alle bovenstaande stappen volgen.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: