Spotassassment kitesurfen
Kijk voordat je gaat kitesurfen goed naar de omgeving. Zijn er golven? Zijn er gevaarlijke wolken? Waar komt de wind vandaan? Zijn er andere kitesurfers? Zijn er obstakels? De spotassessment is belangrijk en noodzakelijk voor je veiligheid.
De belangrijkste elementen van de spotassessment lichten we in dit artikel toe:
1. Voorspellingen
Zorg altijd dat je op de hoogte bent van de voorspellingen. Het weer kan heel snel veranderen, de wind kan toenemen of afnemen in de loop van de dag. Als je de voorspelling weet dan kun je hier ook de grootte van je kite op aanpassen. Met veel wind zul je een kleinere kite nodig hebben en met weinig wind een grotere. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van eventuele buien en onweer.
2. Informatiebord
Bij veel stranden staat bij de strandopgang een informatiebord. Op dit bord kun je zien waar op het strand kitesurfen toegestaan is. Bij sommige stranden kun je het hele jaar door kitesurfen. Bij andere stranden mag je kitesurfen buiten het strandseizoen. Ook vind je belangrijke informatie zoals paalhoofden in het water, natuurgebieden, eventuele boeien etc.
3. Windrichting
Je kunt niet met alle windrichtingen varen op je spot. Bepaal waar de wind vandaan komt en kies voor een side of side onshore positie op het strand. Vanuit hier kun je veilig kitesurfen. Voor meer informatie over de veilige windrichtingen klik hier.
4. Stromingen
Op zee zie je vaak het gevaar van stromingen niet. Daarom moet je juist extra opletten. Ga nooit tegen de stroom in zwemmen, dit verlies je van de zee. Ga eerst met de stroming mee en zodra je hem niet meer voelt, zwem dan in een grote bocht terug naar het strand. Als je je kite nog hebt, kun je natuurlijk ook bodydraggen.
Soorten stromingen:
- Door diepe openingen tussen twee zandbanken kan er een sterke stroming ontstaan. Vooral als het eb wordt, stroomt het water met veel kracht hier langs de zee in.
- Sterke stromingen die parallel gaan aan de kustlijn, waar je nauwelijks tegenin kunt zwemmen.
Meer informatie over stromingen bij obstakels:
5. Palen in het water
Kijk goed of je paalhoofden in het water ziet staan. De Nederlandse kust zit hier vol mee, soms kun je ze met hoog water niet zien. Op het informatiebord staat vaak waar de paalhoofden zich bevinden. De paalhoofden zijn niet alleen gevaarlijk als je aan het varen bent, maar ook als je crashed met de kite. Mocht je niet snel genoeg zijn om je kite weer te kunnen herstarten, dan is de kans groot dat één van je lijnen door de palen gaat. Hierdoor kan de kite kracht gaan krijgen met alle gevolgen van dien.
6. Zandbanken
Zandbanken kunnen voordelen en nadelen hebben. Voor vele kitesurfers is dit de ideale locatie om met vlakwater trucks te doen. Denk eraan dat het ook van diep naar erg ondiep kan gaan. Als je dit niet in de gaten hebt, dan kun je heel hard crashen.
7. Badgasten
Mocht het slecht weer zijn, dan zul je niet veel badgasten tegenkomen. Op een wat mooiere dag kan het strand vol zijn. Hier moet je dus goed rekening mee houden. Als je je kite gaat optuigen, starten en landen doe dit uit de buurt van deze mensen. Mocht je iets verkeerds doen, dan kun je anderen in ieder geval geen pijn doen.
8. Obstakels
Denk hierbij aan windmolens, signaalboorden, vuilnisbakken, bomen en zelfs andere kitesurfers. Wanneer je je kite gaat optuigen, oplaten en landen kijk goed om je heen of er genoeg ruimte is. Geen obstakels waar je eventueel last van zou kunnen hebben? Probeer om minstens twee keer de lengte van je lijnen vrij om je heen te houden.
9. Water in- en uitgang
Voordat je het water op gaat, kijk goed wat de juiste plek is om erin en eruit te gaan. Let op of er stromingen en/of golven zijn waar je eventueel last van zou kunnen hebben. Denk ook aan een veilige nooduitgang, mocht er iets fout gaan dan zal je ver downwind uitkomen.