De veiligheidssystemen van kites

Over het algemeen heeft elke kite 3 veiligheidssystemen:

 1. Het loslaten van de bar.
 2. Quickrelease kite.
 3. Quickrelease leash.

In deze blogpost ga ik niet in op hoe de veiligheidssystemen precies werken, maar wanneer je ze moet gebruiken en wat er gebeurt met de power in de kite.

1. Je bar loslaten

1.1 Wat gebeurt er als je je bar loslaat?

Als je je bar loslaat, dan depowered de kite en zal deze rustig in het water vallen op 3 of op 9 uur.  Zolang je de bar los hebt, blijft de kite hier ook staan. Dit is een veilige situatie en geeft je tijd voor andere dingen.

1.2 Wanneer laat je je bar los?

Het loslaten van je bar is het meest gebruikte safety systeem van je kite. Als ik zelf ga varen dan doe ik dit 100 keer op een dag. Dit kun je doen als je gecrasht bent, je board aan moet doen, de wind toeneemt, even pauze nodig hebt of een gevaarlijke situatie aan voelt komen.

2. Quickrelease kite activeren

2.1 Wat gebeurt er als je de quickrelease van de kite trekt?

Als je je quickrelease gebruikt, dan schiet je bar weg. Je zit nu alleen nog vast aan de kite met je leash. De kite is oncontroleerbaar geworden maar is wel echt al zijn kracht kwijt. Nu kun je beginnen aan een selfrescue.

2.2 Wanneer gebruik je je Quickrelease?

De quickrelease gebruik je wanneer je een gevaarlijke situatie aan ziet komen of als je in een gevaarlijke situatie zit. Bijvoorbeeld als je ’tangeled’ bent met een andere kite. Of als de wind ineens zeer sterk toeneemt. Ikzelf heb de quickrelease 4 keer gebruikt in de 7 jaar dat ik kite.

3. Quickrelease leash activeren

3.1 Wat gebeurt er als je de quickrelease van de leash trekt?

Het laatste veiligheidssysteem is de quickrelease van de leash. Als je deze gebruikt dan ben je je kite en je bar kwijt. Dit levert echter ook gevaarlijke situaties op:

 1. Je bent je kite kwijt. Deze heeft meer drijfvermogen dan je board en kan tevens als zeil dienen bij een selfrescue.
 2. Je kite vliegt weg en kan andere personen raken.

3.2 Wanneer gebruik je je Quickrelease?

Eigenlijk vrijwel nooit. Tenzij:

  1. Je stap 1 en 2 hebt uitgevoerd en je kite nog steeds kracht heeft.
  2. Als je bij aflandige wind de zee op getrokken wordt
  3. Als je kite vast zit in bv een boot die nog vaart.

Oefenen, oefenen, oefenen

Voordat je het water opgaat, zorg je dat je je veiligheidssystemen kent en gebruikt hebt. Stap 1 en 2 kun je, ook zonder wind, prima op het land oefenen. Let er even op, dat je altijd oefent met een ervaren kitesurfer. Als je dit onder de knie hebt, oefen dan stap 1 en 2 ook op het water. Zo voel je je veiliger en ben je voorbereid op onveilige situaties tijdens het varen.

Veilige kite kopen

In onze shop geven ze je graag eerlijk advies over de Naish kites met hun veiligheidssystemen.

Conclusie

Omdat de nieuwste equipment verschillende veiligheidssystemen heeft, is kitesurfen een stuk veiliger geworden. Nu is het aan jou om de veiligheidssystemen van je kite goed te leren kennen en te gebruiken.

The next step

Het volgende wat je nu moet leren is de selfrescue. Want wat doe je dan als je je quickrelease hebt getrokken? Hier kom ik in een volgende blogpost op terug.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: