Selfrescue kitesurfen

Selfrescue kitesurfen beheerst lang niet elke (gevorderde) kitesurfer. Omdat selfrescue kitesurfen een basisveiligheid van het kitesurfen is, deel ik deze graag met jullie.

Opties selfrescue kitesurfen

  1. Je leash quick-release trekken
  2. De bar terughalen en de kite relaunchen
  3. De bar oprollen, de kite deflaten en terugzwemmen
  4. De bar oprollen en de kite gebruiken als zeilboot om terug te komen

In dit artikel ga ik selfrescue kitesurfen nummer 4 uitleggen. Let erop, dat dit slechts een beknopte uitleg is en niet vergeleken kan worden met de selfrescue die je leert in een kitesurfles. Oefen de selfrescue met een ervaren kitesurfer of met een kitesurfleraar. Bij een goede kitesurfschool is de oefening verplicht bij het afronden van je kite-surfcursus.

Stappen Selfrescue kitesurfen

Stap 1. Quickrelease

Laat je bar los en trek de quick release. Let erop, dat als je de release trekt dat je deze ook meteen loslaat, zodat de chickenloop niet door je handen getrokken wordt.

 

Stap 2. Leashlijn binnenhalen

De kite ligt nu volledig depowered op het water en jij zit nog vast aan 1 lijn. Trek deze lijn aan je linker- of rechterzijde naar binnen.

Als je bij de bar bent aangekomen, draai de lijn dan zo snel mogelijk rond de bar. Bij het eind van de lijn borg deze dan door een lus te maken en deze om de bar heen te doen. In licht weer kun je nu je leash losmaken en deze aan het board vastmaken.

Stap 3. Lijnen oprollen

Nu kunnen de lijnen opgerold worden. Let er goed op dat je alle resterende lijnen tegelijkertijd op de bar rolt. In zwaar weer kun je de bar als ‘hengel’ gebruiken.  Elke keer als je de lijnen een stuk hebt opgerold, borg deze dan weer met een lus.

Stap 4. Lijnen borgen

Trek in de laatste 1.5 meter lijn de kite naar je toe en ga hierop liggen. Je hebt nu even rust en ‘slack’ in de lijnen waardoor het gemakkelijk is om de lijn te borgen op de bar. Als je dit gedaan hebt kun je de bar loslaten en ben je klaar met de lijnen. Nu is het zaak om terug te komen aan land.

Stap 5. Kite omdraaien

Pak de leading edge aan de zijkant van de kite. Van hier is het gemakkelijker om de kite om te draaien.

Nadat de kite is omgedraaid pak dan een lijn, of zoals bij deze kite de ‘selfrescuehandle’, en gebruik de kite als een zeil van een zeilboot.

Stap 6. Bootje maken

Ga op je buik op de kite liggen. Met de hand die nog vrij is kun je net als bij het upwind bodydraggen sturen waar je heen wilt.

Heb je nog vragen over selfrescue kitesurfen of wil je hem samen met mij een keer oefenen, dan mag je me altijd mailen: info@kiteboardschool.nl

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: