Safety equipment kitesurfen | Veiligheid uitrusting kitesurfen

Ondanks dat kitesurfen tot een extreme sport behoort, is het niet gevaarlijk. Er zijn een aantal basis safety’s die je nodig hebt om veilig te kunnen kitesurfen. Naast een kite met een modern safety- en depower systeem, kun je ook gebruik maken van de volgende accessoires:

Kitesurf safety equipment, onderdelen

Veiligheidsmes

Veel mensen weten niet dat dit bestaat. Kijk eens goed naar je trapeze. Alle heuptrapezes hebben tegenwoordig een veiligheidsmes bij de haak verstopt. Dit is bedoeld voor als je ooit in een situatie beland waar je de lijnen van je kite moet door snijden. Denk hieraan als je kite door een boom, een paalhoofd op het strand of een boot is gegaan. Het zijn geen gebruikelijke situaties, maar je weet het maar nooit.

Kitesurf helm

Beginnende kitesurfers adviseren wij altijd een helm te gebruiken. Zodra je zelfstandig kunt varen, goed hoogte kunt lopen en je hebt al wat uurtjes op het water gemaakt, dan is de keus aan jou of je deze nog wilt gebruiken.

Reddingsvest

Deze kunt je in verschillende soorten vinden. Als je nog een zittrapeze gebruikt dan kun je alle soorten watersport reddingsvesten gebruiken. Gebruik je een heuptrapeze dan heb je een vest nodig dat speciaal voor kitesurfen is. Zoals je op de afbeelding kunt zien, hebben deze geen bescherming waar je trapeze zit. Een reddingsvest maakt je waterstart makkelijker omdat er drijfvermogen in zit.

Kite leash

Een kite leash is een essentieel onderdeel van je safety equipment. Mocht je je quick release moeten gebruiken dan zit je kite nog aan je trapeze vast en ben je deze niet gelijk kwijt. Ga nooit varen zonder leash!

Board leash

Een board leash zorgt ervoor dat je je board niet kwijtraakt. Helaas is deze achterhaald en blijkt deze erg gevaarlijk te zijn. Mocht je hard vallen dan is de kans groot dat het board hard terugschiet en ernstige verwondingen veroorzaakt. Je kunt heel makkelijk je board ophalen door middel van upwind bodydraggen.

Self rescue

Bij het afronden van je kitesurfcursus is het verplicht om de self rescue te beheersen. Je kunt nog zoveel safety equipment hebben, je moet ze wel goed kennen. De instructeur oefent samen met jou alle verschillende veiligheidssystemen.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: