Wanneer is het kitesurfweer?

Bij kitesurfen is een basiskennis van het weer noodzakelijk. De meeste watersportongevallen gebeuren door een verkeerde inschatting van de situatie. In een kitesurfles leren we je een goede spot assessment te maken.

Met welke windkracht kan ik kitesurfen?

Beginners kunnen het water op van 7 tot 28 knopen (bekijk onze omrekentabel). Voor deze windrange heb je ook verschillende maten kites nodig. De ideale wind voor een beginner is tussen 14 – 22 knopen, niet te hard en niet te zacht. Zeer gevorderde kitesurfers gaan ook boven de 28 knopen het water op.

Wanneer is het kitesurfweer? Aanbevolen websites

Er bestaan meerdere websites waarop je de voorspellingen kunt bekijken.  Let op dat door bepaalde windrichtingen dit meer of minder kan zijn.

http://www.windguru.cz/nl/

http://nl.windfinder.com/forecast/scheveningen

http://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata_waterberichtgeving/watergegevens/

Kitesurfen en regen

Als het regent kun je gewoon doorgaan, nat wordt je toch wel. Let goed op onweer en gevaarlijke wolken. Als het regent is het weer vaak wat onstabieler. Een basiskennis over verschillende soorten wolken is daarom gewenst.

Basiskennis weer: wolken soorten

Cumulonimbus:

Deze wolk heet in de volksmond ook wel “donderwolk”. Hij is te herkennen aan zijn grote paddestoel- of aanbeeldvormige uiterlijk. De cumulonimbus ontstaat doordat warme lucht omhoog geduwd wordt door koude lucht. Het gevaarlijke van deze wolk is dat er een verraderlijke windvlaag uit kan komen.

Cirrocumulus:

Deze wolk is ook wel de “schapenwolk” genoemd. Vaak geeft deze wolk aan dat er niet veel wind is of dat de wind weggaat. Als je staat te wachten op wind en je ziet deze wolken, dan kun je beter terug naar huis gaan.

Cirrus:

Ook wel ‘Sluierwolk’ genoemd. Deze wolken zijn vaak te zien als het (nog) mooi weer is. Als deze wolken weg gaan heb je kans dat er meer wind komt.

Altocumulus:

Deze wolk kenmerkt zich omdat het een grotere ‘dikkere’ schapenwolk is. Uit deze wolk komt geen neerslag. Let op! Deze wolk duidt vaak een naderende onweerswolk aan.

Altostratus:

Grijze laag waar je de zon nog doorheen kan zien. Uit deze wolk kan een beetje neerslag komen. Deze wolk is veilig als je aan het kitesurfen bent.

Cumulus:

Ook wel stapelwolken genoemd. Deze wolken zijn veilig als je gaat kitesurfen. Blijf wel goed kijken of je de “paddestoelwolk” – Cumulonimbus – ziet. Deze is wel gevaarlijk.

Stratocumulus:

Deze variant lijkt veel op Cumulus, ze zijn echter meer samengepakt en groter. Dit is een neerslagwolk die op zichzelf niet gevaarlijk is. Deze wolk kan wel een naderende storm aanduiden. Blijf dus goed opletten als je aan het kitesurfen bent!

 

Stratus:

Stratus zijn laaghangende grijze wolken. Kitesurfen is veilig als deze wolken er zijn. Het kan zijn dat er een (lichte) neerslag uit deze wolken komt.

Wanneer is het kitesurfweer?

Het is dus kitesurfweer als het tussen de 7 en 28 knopen waait en er geen cumulonimbus is of aankomt én het niet onweert. Kijk tijdens het kitesurfen goed of er een Cumulus of een Altocumulus aan komt, deze kunnen namelijk naderend (on)weer aanduiden.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: