Onderdelen kitesurfbar

In de loop der jaren is een kitesurfbar veel veranderd en veiliger geworden. Hieronder kun je alle onderdelen van een moderne bar vinden. Let op, als je een tweedehands bar koopt, dan moet deze minstens een depowerkoord en een Quickrelease hebben. Tot een aantal jaren geleden bestond dit niet.

 

Chickenloop

De chickenloop is bedoeld om je kite vast te maken aan je trapeze. Door de chickenloop komt de meeste kracht in de trapeze te staan en niet in je handen.

Donkey dick (of chickenfinger)

De donkeydick is bedoeld om de chickenloop aan je trapeze te borgen. Hierdoor schiet de kite niet los. Zorg er altijd voor dat je een goedwerkende quickrelease hebt!

Quickrelease

De Quickrelease is een essentieel onderdeel van de veiligheidssysteem van een kitesurfbar. Deze bevindt zich net boven de Chickenloop en heeft bijna altijd een rode kleur. De Quickrelease is heel eenvoudig te gebruiken, je moet deze van je afduwen, loslaten en dan schiet de bar weg. Je zit dan alleen nog vast aan de kite met je leash. Bij bijna alle barren ziet dit bijna hetzelfde uit. Zorg ervoor dat je dit een aantal keer heb geoefend voordat je het water op gaat. Als je de Quickrelease uiteindelijk nodig hebt, dan is er geen tijd over om te gaan uitvogelen hoe het werkt.

Geïntegreerde Backline adjuster

Sommige barren hebben dit onder de EVA floater en andere hebben een speciaal vakje (zie afbeelding). Dit is bedoeld om snel en op een eenvoudige manier de stuurlijnen te kunnen afstellen.

 

Standaard / Suicide mode

Het metalen ringetje waar je de leash aan vastmaakt, kun je op twee verschillende manieren gebruiken. De standaard manier en de suicide manier. Alleen de standaard manier biedt 100% veiligheid. Wij adviseren om deze altijd te gebruiken. Suicide is alleen bedoeld voor gevorderde kitesurfers die uitgehaakte trucks doen.

EVA Floater en Flip Flop functie

De geïntegreerde EVA floater vermijdt de kans dat de lijnen in de knoop gaan en geeft meer stijfheid tussen de bar en de lijnen. Bij sommige merken bevinden zich hieronder de knopjes om de stuurlijn te aanpassen. Niet alle merken hebben de Flip Flop functie, wel komt het steeds vaker voor dat je de bar breder of korter kan maken. Het verschil kan zelf tot 10cm zijn. Dit doe je door middel van het draaien van de uiteindes (zie filmpje).

Depowerstrap

Een depowerstrap is om de kite af te kunnen stellen voor meer of minder druk. Dit onderdeel ziet er bij verschilldende barren anders uit. Als je aan het koord trekt, dan krijgt de kite minder power. Vier je deze strap dan krijgt de kite meer power.


Swivel

De swivel is bedoeld om automatisch of handmatig de lijnen terug te draaien na elke sprong of andere truck. Bijna alle barren hebben tegenwoordig een swivel. Deze kan zich bevinden net boven de Quickrelease of iets hoger, bij de splitsing van de lijnen.

Safety Leash

Een safety leash kan niet ontbreken bij je kitesurf uitrusting. Zorg dan ook dat je die aan de juiste plek vast maak. De ene kant maak je vast aan het veiligheidsringetje op je chickenloop en de andere kant aan de zijkant van jouw trapeze. Mocht je je leash per ongeluk niet hebben meegenomen, ga dan niet het water op in verband met de veiligheid!


Lijnlengte

Wat betreft de lijnlengte zijn er verschillende opties. Hoe korter de lijn, hoe directer en sneller de kite. Hoe langer de lijn, hoe meer kracht je uit je kite kunt genereren. Voor meer informatie lees dit artikel:

https://kiteboardschool.nl/lijnlengte-kitesurfen/

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: