Hoe bestuur je een powerkite?

Powerkiten is ook wel een populaire benaming voor het zogenaamde ‘matrasvliegeren’. De basisbesturing van een powerkite is hetzelfde als die van een grote kitesurfkite. Je bespaart dus veel lesuren wanneer dit besturen al een ‘automatisme’ is. Koop daarom een powerkite en ga oefenen. Graag geven we je enkele tips:

Tips powerkiten:

  • Zorg dat je altijd minimaal 2 kitelengtes van anderen af staat.
  • Houd de wind altijd in je rug!
  • Houd rood op links.
  • Loop niet naar achteren
  • Relax je armen als je de bar vast hebt en stuur de kite zoals een fiets; links trekken en rechts duwen of andersom. Zorg ervoor dat je dit in de richting van de lijnen doet, anders reageert je kite niet.

Waarom powerkiten?

Powerkiten is de basis van kitesurfen. Als je de powerkite met je ogen dicht kan besturen, dan ben je klaar om te gaan kitesurfen. Hoe meer uren je traint met een powerkite, hoe sneller je leert kitesurfen!

Veiligheid powerkiten

  • Ga altijd met een ervaren powerkiter oefenen!
  •  Zorg ervoor dat je een powerkite met een safety system gebruikt voor je eigen veiligheid en de anderen om je heen.
  • Je kan veilig powerkiten van 2 tot maximaal 5 bft. Lees goed in welke windkracht je jouw powerkite wel en vooral ook niet kan gebruiken.
  • Bij Versus Kitesurfshop kun je veilige powerkites kopen.

Powerkite les

Er is een scala aan oefeningen die je kan doen op een powerkite. Zo kun je met een powerkite trainen hoe je upwind moet bodydraggen, waterstarten en varen met 1 hand. Al deze oefeningen komen aan bod in een les powerkiten.

Hier ervaar je voor het eerst de kracht van een kite. Je zult verbaasd zijn over hoeveel power zo’n kleine powerkite al heeft. Nog een laatste tip: stuur de powerkite wanneer je de meeste kracht voelt. Er staat dan namelijk spanning op de lijnen en de kite reageert juist dan het beste.

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: