Kite starten en landen

Een kite starten en landen op een veilige manier is erg belangrijk. Om dit goed te kunnen, moet je eerst een aantal dingen begrijpen. Uiteraard is het mogelijk om alleen een kite te starten en landen, maar als beginnende kitesurfer moet je dit nooit doen. Vraag ook altijd een ervaren kitesurfer of hij/zij je kan helpen.

Kite starten (op land)

Stap 1

Als je de lijnen van je kite uitloopt tijdens het optuigen van je kite, kun je dit downwind of upwind doen. Downwind is veiliger omdat de kite naar je toe komt als je deze verkeerd hebt neergelegd én de persoon die de kite gaat starten staat niet tussen de lijnen.
Om te beginnen zul je de bar moeten pakken en naar een zijkant van het vensterrand moeten lopen. Loop door totdat je kite ongeveer in een 90 graden hoek is met de windrichting (zie afbeelding). Vervolgens voer je de volgende stappen uit:

  • Safetyleash vastmaken
  • Chickenloop inhaken
  • Donkey dick door de haak

Zie onderdelen kitesurf bar

Pictures: Kiteboardingevolution.com

Stap 2

Zodra dit allemaal goed is, kan degene die je gaat helpen de kite alvast draaien. De kite moet in de vorm van een letter ‘C’ en met één van de tips op de grond liggen, de leading edge wijst naar de wind en de binnenkant van de kite naar je toe.

Voordat we verder gaan, moet je controleren of de lijnen goed zijn. Is dit het geval, dan kun je kijken of je op de juiste positie staat. Hoe kun je dit goed doen?

    • Als je merkt dat het doek van de kite te veel wappert, betekent dit dat deze niet genoeg wind vangt, dan zul je meer naar de wind toe moeten lopen.
    • Is het het tegenovergestelde, je merkt dat er te veel kracht in de kite zit, dan zul je meer van de wind af (downwind) moeten lopen.

Je kunt altijd een aantal keer heen en weer lopen om zeker te zijn van wat de juiste spot is om de kite op te laten.

Stap 3

Alles is goed, je bent er helemaal klaar voor, dan houdt je met één hand de bar vast en met de andere steek je je duim omhoog, zodat degene die je gaat helpen weet dat alles OK is. Deze kan dan de kite loslaten en jij stuurt de kite langzaam door het vensterrand naar 12 uur.*Foto met signaal

Stap 4

Je kite is om 12 uur en alles is goed. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk naar het water loopt. De meeste ongelukken gebeuren op het strand.

Kite landen

Je hebt een top sessie gehad en nu wil je de kite weer op het strand landen. Kijk of er iemand is die je kan helpen en heel belangrijk is dat diegene ook verstand heeft van hoe je een kite moet landen.

Stap 1

Geef het landingssignaal (twee tikjes op je hoofd).

Stap 2

Zodra je assistent een signaal heeft gegeven dat hij je wil helpen, dan ga je langzaam de kite door het vensterrand naar beneden sturen, naar 3 of 9 uur.

Stap 3

Zodra de assistent de kite goed vast heeft, loop je een beetje naar hem toe zodat er minder spanning op de lijnen staat en het voor hem makkelijker is om de kite te draaien.

Stap 4

Nu kun je naar de kite lopen. Zorg ervoor dat de kite goed op de grond ligt. De leading edge op de grond en het middenpunt van deze wijst naar de wind toe. Leg een beetje zand aan beide kanten zodat de kite niet weg waait.

Kijk ook het volgende artikel over spotassessment: https://kiteboardschool.nl/spotassessment-bij-kitesurfen/

Maak jij ook de ‘standaard fouten’ als je aan het kitesurfen bent?

Download hieronder de Pdf “5 Kiteboardtricks die je eenvoudig kan leren”*

*Vanuit meer dan 10 jaar ervaring als kitesurfleraar heb ik mijn 5 grootste inzichten opgeschreven.

Ga terug naar de kennisbank

Kiteboardschool.nl heeft de grootste online kennisbank van Nederland en België. Klik op de knop hieronder en lees alle (beginners) theorie: