Kitesurfen

Pagina menu kitesurfen:

Kitesurfen


Kitesurfen algemeen

In 1999 is het kitesurfen ontstaan door een combinatie tussen de kracht van een vlieger en de sensatie van het wakeboarden. In de jaren 80 was windsurfen nog erg populair maar anno 2019 is kitesurfen de snelst groeiende sport. Kitesurfen heeft veel overeenkomsten met andere watersporten namelijk waterskiën, wakeboarden, windsurfen en zeilen. Beoefenaars van deze sporten zullen het kitesurfen dan ook sneller onder de knie krijgen.

Kitesurfen algemeen


Geschiedenis kitesurfen


Gevaren kitesurfen

De meeste ongelukken gebeuren voornamelijk bij beginnende kitesurfers die nog geen les hebben gehad. Je kan de kracht van een kite in de powerzone vergelijken met een parachute die je uit een auto gooit met een snelheid van 50 km per uur, zoveel kracht heeft een kite ook in de powerzone. Het is dus van groot belang dat je kitesurfles neemt, zodat je weet:

 • Hoe je een kite goed opzet
 • Waar je op moet letten bij het launchen
 • Hoe je de kite stuurt zonder kracht
 • De invloed van de wind en het weer op de kite
 • Hoe je weer veilig landt
 • Hoe je veilig tussen andere watersporters kunt kitesurfen

Nadat je les hebt genomen, kun je kitesurfen zo extreem mogelijk maken als je zelf wilt. Vergelijk het met fietsen je kan door de stad heen cruisen of je kan op je BMX dubbele backflips maken: hier is ook ervaring voor nodig.

Kitesurfen uitrusting


Records kitesurfen

Voor de volledigheid, deze records staan vandaag op 06-12-2015:

Snelheidsrecord kitesurfen 

Mannen – Alex Caizergues 56,62 kts (105 kilometer per uur)

Vrouwen – Charlotte Consorti – 50,43 (93,4 kilometer per uur)

Hoogterecord kitesurfen

Mannen – Maarten Haeger 32 meter hoog

Vrouwen – Karen Hou 23,1 meter hoog

Bron: WOO sports

Laatste wereldkampioenen

2019 – Vrouwen: Jalou Langeree

2019 – Mannen: Airton Cozzolino

King of the Air 2019

Kevin Langeree – de Nederlandse naish rijder, die nu al 3x het kitesurf evenement van het jaar heeft gewonnen.

Nederlandse Naish rijdster Jalou Langeree werd wereldkampioene tijdens de 2018 GKA kitesurf world tour:

De huidige King Of The Air 2019, Naish rijder Kevin Langeree:


Soorten kites

Foilkites –Matraskites die je niet hoeft op te pompen, kites met veel hangtime en zeer geschikt voor dagen met weinig wind, om mee te racen of met een hydrofoil te varen.

Inflated kites – kites waar een ‘fietsband’ aanzit. Bij deze kite kan je de binnenband oppompen deze fietsbanden worden ook wel ‘leading edge’ en ‘struts’ genoemd.

Freeride – de meest gangbare kites op de markt worden ook wel de alleskunners genoemd. Deze kites zijn goed te relaunchen, varen erg comfortabel en je kan er zowel mee springen als in de golven mee surfen.

Freestyle – Deze kites zijn gemaakt om tricks mee te maken en daarom zijn deze kites wat heftiger. Ze zijn minder stabiel en draaien sneller.

Big air / race – Kites waarmee je heel snel kunt varen en ongelofelijk hoog mee kunt jumpen.

Wakestyle – Kites gemaakt om mee ‘uit te haken’. Deze kites draaien minder snel en hebben veel agressieve ‘pop’ (een manier van springen waarbij je alleen je board aan de kant doet en niks met de kite). Met deze kites worden vaak wereldkampioenschappen gevaren.

Wave – kites gemaakt om mee op de golf te varen. Deze kites draaien ontzettend snel, zijn goed relaunchbaar en ‘driften’ mee als er geen spanning op de lijnen staat. Wavekiters varen op een golfsurfboard met meer volume dan gebruikelijke ’twintip boards’. Hierdoor kunnen ze met een relatief kleine kite varen.


Soorten kitesurfboards

Race – Dit zijn zogenaamde directional boards, die 1 kant op kunnen varen. Hiermee moet je dus ook overstag of gijpen. Deze boards zijn puur en alleen gemaakt op snelheid.

Foil – Dit zijn boards met een zogenaamde hydrofoil. Het board komt door deze foil volledig uit het water waardoor je het gevoel hebt te ‘zweven’. Deze boards zijn in 2014 op de markt gekomen en beginnen steeds meer aan populariteit te winnen.

Wave – Ook een directional board, deze ziet er ongeveer hetzelfde uit als een golfsurfboard. Deze boards zijn uitermate geschikt om lekker door de bocht te carven wanneer je van de golf afdendert.

Freeride – Een twintip board dat gemaakt is voor comfort en het kunnen van alles. Veruit de meest verkochte kitesurfplank.

Freestyle -Een twintip board gemaakt om trucks mee te doen wat nog redelijk comfortabel vaart. Minder fijn in de golven.

Wakestyle – Een rasechte springmachine waarmee je ook over kickers en sliders kunt gaan. Sterk, dikke pop en technisch board.


Kitesurflessen

Kitesurfen is vooral in het begin gevaarlijk. Je gaat een zeer krachtige kite besturen zonder dat je weet hoe dit moet. Eén stuurfout en je wordt hard meegetrokken door de kite. Kitesurfen is niet zoals skateboarden of snowboarden wat je zonder instructie kunt leren met vallen en opstaan. Daarnaast is de wind onvoorspelbaar en moet je deze goed kunnen ‘lezen’ om veilig te kunnen kitesurfen.

Thijs, Roel en de IKO instructeurs van Kiteboardschool.nl geven, al zeggen we het zelf, veilig en verantwoord les. Ook internationaal is dit gezien, Kiteboardschool.nl is namelijk 1 van de 6 IKO (International Kiteboarding Organisation) geaccrediteerde kitesurfscholen in Nederland.

Kiteboardschool.nl haar missie is om iedereen, van 8 tot 80 jaar, veilig en snel op het board te krijgen. Thijs en Roel en het team van IKO instructeurs hebben al meer dan 2000 cursisten veilig en snel leren kitesurfen.

Dat doen we vooral met het verkopen van 3-daagse cursussen. Na het afronden van een 3-daagse cursus heb jij de kite zo goed onder controle dat je zelfstandig verder kan. Wij zijn er zo zeker van dat je in 3 dagen kunt leren kitesurfen, dat wij een “niet gevaren = gratis les” garantie geven.

Kitesurflessen bij Kiteboardschool.nl:

>> Introductiecursus 

Deze cursus is een soort ‘kennismaking’ met de sport. Je leert de basis en de veiligheidssystemen. Aan het eind maak je je eerste waterstart.

>> 3 Daagse kitesurfcursus

Je beheerst de basis van het kitesurfen en je kan de eerste meters al zelfstandig varen.

>> 5 Daagse kitesurfcursus

Niet gevaren = gratis les. In deze cursus wordt dieper ingegaan op de waterstart en stop. Ook komen hier lichaamshouding en verfijnde kitetechnieken aan bod.

>> Privé/advanced cursus

Zelf je eigen tempo bepalen? Neem dan een privécursus.


Kosten kitesurfen

1. Kosten kitesurfles

Bij Kiteboardschool.nl zijn de prijzen voor kitesurflessen als volgt:

Groepsles Prive voor 2 Wetsuit
1 dag €110,- €145,- €7,50
3 dagen €280,- €385,- €22,50
5 dagen €440,- €615,- €37,50

Wij raden altijd minimaal een 3-daagse cursus aan. Nog beter is het om een 4- of zelfs 5-daagse cursus te doen en dan kitesurfspullen te gaan kopen.

2. Kosten kitesurfspullen

2.1 Nieuw

We gaan hier uit van nieuwe spullen en we pakken de goedkoopste en de duurste prijs.

Pak – €250,- en €550,-: gemiddeld €325,-

Trapeze – €160,- en €365,-: gemiddeld €235,-

Kite – €1100,- en €2.000,-: gemiddeld €1550,-

Bar –€480,- en €650,-: gemiddeld €550,-

Board – €500,- en €1.100,-: gemiddeld €750,-

Kosten kitesurfspullen tweedehands (LET OP, koop alleen als je verstand hebt van kitesurfen!)

2.2 Tweedehands 

Pak – Koop deze nieuw!

Trapeze – €50,- en €200,-: gemiddeld €90,-

Kite – €750,- en €1200,-: gemiddeld €950,-

Bar – €125,- en €400,-: gemiddeld €250,- Pas op, deze zijn niet altijd universeel! Laat ons je hierin adviseren.

Board – €150,- en €500,-: gemiddeld €350,-

3. Kosten wind en water

Nadat je je kitesurfspullen hebt aangeschaft, zijn de wind en het water gratis!


Nederlandse Kitesurf Vereniging

Wil je in Nederland echt fanatiek gaan kitesurfen, sluit je dan aan bij het NKV (Nederlandse Kitesurf Vereniging). Hiermee steun je niet alleen de kitesurfsport in Nederland maar ook het materiaal én jijzelf zijn meteen goed verzekerd. Het NKV houdt zich bezig met de volgende zaken:

 • Belangenbehartiger voor de kitesurfsport in Nederland
 • Belangenbehartiger voor de Nederlandse wedstrijdkitesurfers
 • Een betere kitesurfveiligheid
 • Aanspreekpunt op evenementen
 • Advies uitbrengen over het kitesurfweer


Online theorie kitesurfen

Wil je tijdens en/of na je lessen de theorie van het kitesurfen nog eens rustig nalezen? Kiteboardschool.nl heeft een kennisbank met 50 artikelen waarin we je haarfijn uitleggen, hoe het allemaal werkt. >> Kennisbank