Kitesurfen

Pagina menu kitesurfen:

Kitesurfen


Kitesurfen algemeen

In 1999 is het kitesurfen ontstaan door een combinatie tussen de kracht van een vlieger en de sensatie van het wakeboarden. In de jaren 80 was windsurfen nog erg populair maar anno 2019 is kitesurfen de snelst groeiende sport. Kitesurfen heeft veel overeenkomsten met andere watersporten namelijk waterskiën, wakeboarden, windsurfen en zeilen. Beoefenaars van deze sporten zullen het kitesurfen dan ook sneller onder de knie krijgen.

Kitesurfen algemeen


Geschiedenis kitesurfen

Basisuitrusting kitesurfen – complete uitleg


Gevaren kitesurfen

De meeste ongelukken gebeuren voornamelijk bij beginnende kitesurfers die nog geen les hebben gehad. Je kan de kracht van een kite in de powerzone vergelijken met een parachute die je uit een auto gooit met een snelheid van 50 km per uur, zoveel kracht heeft een kite ook in de powerzone. Het is dus van groot belang dat je kitesurfles neemt, zodat je weet:

  • Hoe je een kite goed opzet
  • Waar je op moet letten bij het launchen
  • Hoe je de kite stuurt zonder kracht
  • De invloed van de wind en het weer op de kite
  • Hoe je weer veilig landt
  • Hoe je veilig tussen andere watersporters kunt kitesurfen

Nadat je les hebt genomen, kun je kitesurfen zo extreem mogelijk maken als je zelf wilt. Vergelijk het met fietsen je kan door de stad heen cruisen of je kan op je BMX dubbele backflips maken: hier is ook ervaring voor nodig.

Kitesurfen uitrusting


Records kitesurfen

Voor de volledigheid, deze records staan vandaag op 06-12-2015:

Snelheidsrecord kitesurfen 

Mannen – Alex Caizergues 56,62 kts (105 kilometer per uur)

Vrouwen – Charlotte Consorti – 50,43 (93,4 kilometer per uur)

Hoogterecord kitesurfen

Mannen – Maarten Haeger 32 meter hoog

Vrouwen – Karen Hou 23,1 meter hoog

Bron: WOO sports

Laatste wereldkampioenen

2019 – Vrouwen: Jalou Langeree

2019 – Mannen: Airton Cozzolino

King of the Air 2019

Kevin Langeree – de Nederlandse naish rijder, die nu al 3x het kitesurf evenement van het jaar heeft gewonnen.

Nederlandse Naish rijdster Jalou Langeree werd wereldkampioene tijdens de 2018 GKA kitesurf world tour:

De huidige King Of The Air 2019, Naish rijder Kevin Langeree:


Soorten kites

Foilkites –Matraskites die je niet hoeft op te pompen, kites met veel hangtime en zeer geschikt voor dagen met weinig wind, om mee te racen of met een hydrofoil te varen.

Inflated kites – kites waar een ‘fietsband’ aanzit. Bij deze kite kan je de binnenband oppompen deze fietsbanden worden ook wel ‘leading edge’ en ‘struts’ genoemd.

Freeride – de meest gangbare kites op de markt worden ook wel de alleskunners genoemd. Deze kites zijn goed te relaunchen, varen erg comfortabel en je kan er zowel mee springen als in de golven mee surfen.

Freestyle – Deze kites zijn gemaakt om tricks mee te maken en daarom zijn deze kites wat heftiger. Ze zijn minder stabiel en draaien sneller.

Big air / race – Kites waarmee je heel snel kunt varen en ongelofelijk hoog mee kunt jumpen.

Wakestyle – Kites gemaakt om mee ‘uit te haken’. Deze kites draaien minder snel en hebben veel agressieve ‘pop’ (een manier van springen waarbij je alleen je board aan de kant doet en niks met de kite). Met deze kites worden vaak wereldkampioenschappen gevaren.

Wave – kites gemaakt om mee op de golf te varen. Deze kites draaien ontzettend snel, zijn goed relaunchbaar en ‘driften’ mee als er geen spanning op de lijnen staat. Wavekiters varen op een golfsurfboard met meer volume dan gebruikelijke ’twintip boards’. Hierdoor kunnen ze met een relatief kleine kite varen.

Soorten kites – complete uitleg


Soorten kitesurfboards

Race – Dit zijn zogenaamde directional boards, die 1 kant op kunnen varen. Hiermee moet je dus ook overstag of gijpen. Deze boards zijn puur en alleen gemaakt op snelheid.

Foil – Dit zijn boards met een zogenaamde hydrofoil. Het board komt door deze foil volledig uit het water waardoor je het gevoel hebt te ‘zweven’. Deze boards zijn in 2014 op de markt gekomen en beginnen steeds meer aan populariteit te winnen.

Wave – Ook een directional board,